Rotonde heeft monumentale Polderpoort als landmark

polderpoort

Kunstenaar Guy Janssen, burgemeester Rik Frans en schepen van cultuur Liesbeth Verhaert

In het midden van de rotonde, op het kruispunt van de Hoge Weg met de Krekelberg, is het monumentale stenen beeld “Polderpoort” officieel ingehuldigd. Het kunstwerk is een creatie van de Hoevense beeldhouwer Guy Janssen (62). Met een hoogte van 2,5 meter is het een ankerpunt in de gemeente en door de imposante vorm wordt de rotonde geaccentueerd en tegelijkertijd fungeert het beeld onrechtstreeks als snelheidsremmer. Het Stabroekse gemeentebestuur wil nog meer kunstwerken in het straatbeeld.
Het beeld, in Belgische blauwe hardsteen, is ongeveer 2,5 meter hoog, heeft een breedte van 1,25 meter en weegt 4,5 ton en drukt een grote symboliek uit. Het verwijst niet alleen naar de band tussen de twee deelgemeentes, maar ook naar het polderdorp is zijn geheel en de relatie met de haven. Kunstenaar Guy Janssen had drie maand werk om van een massieve steenblok een sierlijk geheel te maken. Hij laat de steen buigen en golven en brengt zo kenmerken in het beeld die eigenlijk niet te rijmen zijn met de hardheid van een rots graniet. De kunstenaar is erg vereerd dat een van zijn beelden de rotonde mag sieren. “Ik zie het als een erkenning voor mijn werk. Voor de creatie van een beeld gaat heel wat studiewerk vooraf. Meestal maak ik eerst een kleinere versie in albast. Wanneer ik daarover tevreden ben, begin ik aan het grote beeld”. De beeldhouwer is autodidact. “Ik werkte jarenlang bij General Motors in de weekendploeg. Daardoor had ik in de week veel tijd om me met beelden bezig te houden en zo geraakte ik helemaal in de ban van het beeldhouwen. Meestal maak ik grote beelden. Verschillende gemeenten, waaronder Sprimont, As, Durbuy, Essen en Kalmthout, hebben al werk van mij gekocht. En nu dus ook mijn thuisgemeente Stabroek en daar ben ik wel trots op”. De gemeente Stabroek betaalde 10.000 euro voor het kunstwerk en de keuze van de kunstenaar, en het kunstwerk, gebeurde op advies van de Stabroekse Cultuurraad.
Meer kunstwerken
Wie op de rotonde voorbijrijdt, kan niet anders dan oog hebben voor het beeld en dat was juist de bedoeling zegt de Stabroekse burgemeester Rik Frans (N-VA). “Omdat het op een sokkel staat heeft het een totale hoogte van bijna drie meter en is het van ver al te zien. Hierdoor wordt de rotonde extra geaccentueerd. De locatie van het beeld is niet toevallig. Deze plek is de overgang tussen heide- en poldergrond. Binnenkort komen er ook nog spots die op het beeld schijnen”. De Polderpoort is het eerste kunstwerk in het Stabroekse straatbeeld, maar daar blijft het niet bij zegt de burgemeester. “Ik zie het ook als één van de taken van een gemeentebestuur om het straatbeeld te verfraaien met kunst en daarom komen er nog meer kunstwerken. We hebben al aan de Cultuurraad een advies gevraagd voor een kunstwerk dat een plaatsje moet krijgen op het Douaneplein in Putte-Kapellen. Daarnaast denkt ik nog aan kunstwerken aan de Wissel, Driehoek en ter hoogte van het bedrijf Aertssen. Als dit lukt hebben alle belangrijkste invalswegen van Stabroek een kunstwerk”.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder