Restauratiewerken aan districtshuis Ekeren gaan van start


Op maandag 18 september starten de restauratiewerken aan kasteel Veltwijck, het districtshuis van Ekeren. Voornamelijk het buitenschrijnwerk, de gevel, de gracht en het dak worden onder handen genomen. Leuk detail: het originele 17de-eeuwse torenuurwerk kan na de herstellingen weer in gebruik genomen worden.
De stad Antwerpen stelde Patrick Heylen & architectenbureau K. Beeck bvba aan voor de opmaak van het restauratiedossier. De werken zullen in hoofdzaak gebeuren aan de buitenzijde van het hoofd- en poortgebouw. Het herstellen en reinigen van de gevel en de grachtomwallingen, werken aan de regenwaterafvoer en de restauratie van de daken staan op de planning. Ten slotte komen er duivenweringen en krijgt het 17de -eeuwse uurwerk van het poortgebouw een opknapbeurt. Door de restauratie van het gesmeed torenuurwerkmechanisme kan de originele werking met gewichten opnieuw in gebruik worden gesteld.
“Met deze grondige opknapbeurt zal ons 450 jaar oude kasteel Veltwijck weer gaan schitteren als nieuw. Leuk detail is dat het torenuurwerk in het poortgebouw, dat al decennia niet meer werkt, nu ook hersteld gaat worden”, zegt districtsvoorzitter Koen Palinckx, bevoegd voor cultuur en erfgoed.
Meerjarenpremieovereenkomst voor restauratie van historische districtshuizen
In maart ondertekenden Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, en Koen Kennis, Antwerps schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van de historische Antwerpse districtshuizen. Met de ondertekening van de overeenkomst konden de restauratiewerken aan de historische districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken en Wilrijk van start gaan. Ook zaal Harmonie wordt in zijn oude glorie hersteld en krijgt als districtshuis van Antwerpen een nieuwe bestemming.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *