Renée Eykens naar “Europees Kampioenschap” Atletiek

renée-eykens
Met een fantastische tijd van 2’01″91 op de 800 m tijdens de internationaal bezette “IFAM-meeting” in Oordegem, liep Renée Eykens (KAPE) ruim onder het minimum voor deelname aan het “Europees Kampioenschap”. Dit kampioenschap wordt gehouden in Amsterdam van donderdag 6 juli tot zondag 10 juli.
De tegenstand in de topreeks van de 800 m dames op deze meeting was erg internationaal getint. Winnaar werd de Engelse Leonard Alison in 2’00”71, tweede werd de Spaanse Guerrero Puigdevall Estte in 2’01”61 en derde de Franse Moh Clarisse in 2’01’66.
Net achter dit (oudere) toptrio eindigde Renée Eykens in een persoonlijke recordtijd van 2’01”91. Dit was ruim onder het vereiste minimum van 2’02”50 voor deelname aan het “Europees Kampioenschap” én op een zucht van het Belgisch beloftenrecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2’01”0). In de ranglijst aller-tijden bij de beloften-dames neemt de Kapelse atlete nu de tweede plaats in.
Tijdens de wedstrijd had Renée Eykens zich eerst in het achterste gedeelte van de groep opgehouden, maar naarmate de eindstreep in zich kwam begon ze aan een ware inhaalrace. Daar zegde ze zelf het volgende over: “Een bewuste keuze. Ik mis nog de ervaring van de oudere loopsters om mij in het gewriemel vooraan goed te positioneren. Bovendien gaat daarbij een pak energie verloren. Ik moest wel buitenom passeren. Het kon niet anders. Iedereen zat dicht bijeen. Ik had er wel vertrouwen in. De conditie was er. Dat bleek eerder dit seizoen. En ik ben snel op het einde. Ik had enkel een goede wedstrijd nodig. Die kreeg ik vandaag in Oordegem.”
Deze kwalificatie voor het “Europees Kampioenschap” laat haar toe om zich nu – in alle rust – voor te bereiden op de wedstrijden in Amsterdam. Op dit kampioenschap wil Renée vooral ervaring opdoen: “Ik ga mezelf geen druk opleggen en wil in de eerste plaats genieten. Ik zal op het E.K. tussen de grote vrouwen enorm veel kunnen leren over hoe 800 m-races op dat niveau gelopen worden”.
Tijdens dit Europees Kampioenschap ziet haar programma er behoorlijk zwaar uit. Op woensdag 6 juli zijn er de reeksen, op donderdag 7 juli de halve finales en op zaterdag 9 juli de finale. Het spreekt voor zich dat we erg benieuwd zijn hoever de blikvanger van atletiekclub KAPE Kapellen het kan brengen op dit showtoneel van de Europese atletiek.