Railbikeroute Kapellen-Brasschaat stopt aan verkeerstoren

Uiterlijk Begin 2014 zal het zogenaamde militair spoor tussen Kapellen en Brasschaat uitgewerkt zijn als toeristische trekpleister. Bezoekers kunnen dan met de railbike het volledige traject tussen Kapellen en Brasschaat afleggen. Eindstation is het vroegere militaire vliegveld waarvan de verkeerstoren zal omgebouwd worden tot uitkijkpost en informatiepunt. Het project krijgt steun van de gemeenten Kapellen, Brasschaat, het Antwerps provinciebestuur en de vzw Kempens Landschap.

De forten van Kapellen, Stabroek en Brasschaat dienden om tijdens de eerste wereldoorlog de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal en de verbindingsweg naar het kamp van Brasschaat te beschermen. De militaire spoorweg liep vanaf Brasschaat en Kapellen ook naar het fort van Stabroek. Deze verbinding moest de forten voorzien van manschappen en munitie. De vzw Kempens Landschap beheert nu al de militaire spoorlijn, maar ze is nog altijd eigendom van het ministerie van Defensie. ,,Via Kempens Landschap willen we de spoorlijn aankopen. Zo kunnen we het geheel toeristisch en recreatief uitbouwen. We denken al aan een tocht met een railbike, ondersteund met audioverhalen uit de Eerste Wereldoorlog. In het kamp van Kapellen wordt een loods ingericht als onthaal- en infopunt en het eindpunt van de railbike ligt op het vroegere militair vliegveld in Brasschaat. Met het initiatief krijgt de provincie Antwerpen haar eerste railbikeparcours’’, zegt gedeputeerde Koen Helsen (Open Vld).

Verkeerstoren aanpassen

Alvorens het militair domein in Kapellen en Brasschaat verkocht kan worden door Defensie, moet het gebied een nieuwe bestemming krijgen. Via een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt nadien de bestemming van het militaire gebied gewijzigd. Samen met de betrokken gemeentebesturen koopt de vzw Kempens Landschap het grootste deel van de gronden van het vroegere militaire domen. De gemeente Kapellen zal instaan voor de afbraak van gebouwen rond het fort van Kapellen en de inrichting van de site. De gemeente Brasschaat doet hetzelfde en heeft al een opvallende nieuwigheid. ,,Het traject van de railbike stopt aan de verkeerstoren van het vroegere militair vliegveld aan de Bondgenotenlaan’’ zegt schepen Berre Van Deuren (CD&V). ,,Bedoeling is de niet meer gebruikte verkeerstoren op te knappen en een nieuwe bestemming te geven als uitkijkpost en informatiepunt voor de toeristische dienst. Het uitzicht is hier fantastisch en kan zelfs gebruikt worden om vogels te spotten. De omliggende militaire gebouwen kunnen omgevormd worden tot cafetaria of krijgen een andere nuttige bestemming. Hiervoor plegen we overleg met de privésector’’. De opmaak van de noodzakelijke RUP’s zit in de laatste fase. Volgens de huidige timing moet het project volledig rond zijn tegen het begin van het toeristische seizoen 2014. Niet toevallig het jaar van herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar oorlog.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *