Brasschaatse inwoners geven aan geluidshinder te ondervinden door opgedreven/opgefokte bromfietsen. Opgefokte bromfietsen zorgen voor verkeersonveilig gedrag en voor geluidsoverlast. Dit heeft een negatieve impact op de (verkeers)leefbaarheid in Brasschaat. Daarom heeft de lokale politie Brasschaat de afgelopen weken diverse controles uitgevoerd in de onmiddellijke omgeving waar de klachten vandaan kwamen.
Resultaat van deze controles? 12 bromfietsen werden gecontroleerd. Maar liefst de helft van de gecontroleerde brommers waren opgedreven/opgefokt en werden uit het verkeer gehaald/in beslag genomen. Tijdens de controles probeerden twee bestuurders tevergeefs te ontsnappen aan een controle. Ze konden staande gehouden worden door onze verkeersinspecteurs. Eén bestuurder probeerde “ongemerkt” een schakelaar om te draaien om te voorkomen dat de bromfiets gestart kon worden. Dit werd echter opgemerkt zodat toch een meting kon worden uitgevoerd. Eén bestuurder was eveneens onder invloed van alcohol en drugs.
Wist je dat?
Een bromfiets klasse A mag maximaal 25km/u rijden, een bromfiets klasse B maximaal 45km/u. Kan de bromfiets sneller dan 45 km/h rijden, dan valt hij in de categorie motorfiets. Een bromfiets waarbij de maximaal haalbare snelheid is ‘opgedreven’ voldoet niet meer aan de eisen van het technisch reglement en de bestuurder begaat onder andere een overtreding op gebied van de inschrijving van het voertuig en is niet meer geldig verzekerd.
Als bij een politiecontrole blijkt dat een bromfiets opgedreven is, dan wordt deze voor 30 dagen uit het verkeer gehaald in opdracht van het Parket van de Procureur des Konings. Dit wil zeggen dat de bestuurder gedurende 30 dagen niet met zijn bromfiets mag rijden. De politie stelt een proces-verbaal op van de overtredingen. Het gevolg dat hieraan gegeven wordt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd en het ‘verleden’ van de overtreder, de behaalde snelheid, de begane inbreuk(en), …