Port of Antwerp zet groei verder en consolideert sterke positie in reefermarkt

Containertrafiek blijft groeien

Na negen maanden noteert Port of Antwerp een totale goederenoverslag van 179,1 miljoen ton, een stijging van 4,8% ten opzichte van vorig jaar en status quo tegenover 2019. Ondanks de nog steeds voelbare operationele uitdagingen, tekenen alle goederenstromen groei op. Ook de groei in het reefersegment zet zich verder.

Groei in alle segmenten
De containertrafiek blijft onafgebroken groeien, en stijgt na negen maanden tegenover 2020 met 2,3% in ton (105,4 m ton), en met 2,8% in TEU (9.100.620 TEU). Conventioneel stukgoed groeit met 62,7%, wat vooral het gevolg is van de sterke groei van de staaltrafiek (+65,9%). September was voor het conventioneel stukgoed segment de beste maand van het jaar en zelfs de beste maand sinds juni 2011. RoRo stijgt met 18,2% tegenover dezelfde periode in 2020. Naast de toegenomen overslag van bedrijfsvoertuigen, zijn ook hout en bouwmaterialen opmerkelijke stijgers.

De overslag van droge bulk groeit met 9,3%. Hierin spelen vooral de groei van meststoffen (+25%) en van schroot (+13,5%) een rol. Ondanks een forse afname in de overslag van ruwe olie (-68,5%) groeit de overslag van vloeibare bulk met 2,2% dankzij sterke prestaties van het segment chemicaliën dat groeide met 9,8% en van oliederivaten die het 4% beter deden dan vorig jaar, vooral door een toename van niet-brandstof gerelateerde derivaten en energiegassen.

Zeeschepen
Er liepen in de periode januari-september 10.608 zeeschepen Antwerpen aan, wat neerkomt op een stijging van 3,6% vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Aanhoudende groeicijfers voor reefers
Het aantal reefercontainers groeit met 3,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De koelcontainers bevatten verse producten zoals fruit, groenten, vlees en vis, farmaceutische producten en chemicaliën. Vorig jaar al overtrof de haven met een totaal volume van 1 miljoen TEU reefercontainers de wereldwijde groei in de reefermarkt. Deze trend zet zich duidelijk verder en daarmee consolideert de haven van Antwerpen haar rol als belangrijke speler in het reefersegment.

Het grotere volume reefercontainers in Antwerpen komt enerzijds door een verhoogde vraag. De Europese consument hecht steeds meer belang aan gezondheid en gezonde voeding en de pandemie heeft deze trend alleen maar doen toenemen en versnellen. Anderzijds is de groei te danken aan de sterke maritieme positie op de vaargebieden Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten, en met landen als China en Singapore. Daarnaast biedt de haven gespecialiseerde terminals, coldstores en logistieke dienstverleners met een speciale focus op reefervracht.


©Port Of Antwerp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *