Port of Antwerp zet drones in om drijfvuil te detecteren

Propere en veilige haven dankzij innovatie en digitalisering

HAVEN – Drijfvuil hoort niet thuis in de Antwerpse haven. Om dit zo snel mogelijk te kunnen opsporen en opruimen, gaat Port of Antwerp drones inzetten. Het is één van de innovatieve digitale oplossingen in de verdere uitbouw van de haven van de toekomst. Op 8 februari kreeg minister Petra De Sutter tijdens haar bezoek aan de haven met eigen ogen te zien hoe dit soort oplossingen bijdragen aan een propere en veilige haven.  

Sneller lokaliseren en opruimen dankzij slimme drones
Jaarlijks wordt ongeveer 50 ton drijfvuil verzameld uit de dokken in de haven van Antwerpen. Dit afval bestaat onder andere uit plastics, hout, karton, organisch materiaal en trossen. Om watervervuiling, impact op biodiversiteit en schade aan schepen te beperken, is het belangrijk om dit afval zo snel mogelijk te detecteren en op te ruimen.  Aangezien het totale havengebied meer dan 120 km² beslaat, zijn er veel ogen nodig om dit gigantisch gebied te screenen. Dankzij het unieke perspectief vanuit de lucht, kunnen drones een belangrijke bijdrage leveren aan de detectie van dit drijfvuil. Daarom heeft Port of Antwerp een ‘machine vision’ toepassing ontwikkeld die op basis van dronebeelden automatisch een kaart opbouwt die aangeeft waar drijfvuil aanwezig is. Met de inzet van drones, die binnenkort meer dan tien keer per dag over de volledige haven zullen vliegen, kan drijfvuil dan sneller en efficiënter gelokaliseerd en opgeruimd worden.

5G
Port of Antwerp zal het inzetten van drones een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de haven van de toekomst. Een netwerk van autonome drones zullen een ‘live feed’ voorzien van de verschillende havenactiviteiten en hierbij de dienst Harbour Safety & Security (HSS) en de veiligheidspartners zo veel mogelijk kunnen ondersteunen. Het gaat daarbij om opdrachten als inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie. Om de beelden van de drones in realtime te kunnen streamen, zal in de toekomst 5G worden gebruikt. Dit gebeurt nu al bij incidentmanagement, zoals bij de brand in het havengebied vorig jaar waarbij de brandweer werd ondersteund door een livestream van dronebeelden via het 5G-netwerk. Dankzij een combinatie van kleurbeelden en infraroodbeelden, kreeg de brandweer een beter beeld van de locatie van de vuurhaarden.

©Port of Antwerp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *