Port of Antwerp-Bruges en provincie Antwerpen willen jongeren jobkansen in de haven laten zien

Leerlingen van het Technologische Wetenschappen en Biotechnologische STEM-Wetenschappen van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat, kwamen op bezoek op de site van BASF in het Antwerpse havengebied, in het kader van Port Xpert Industrie ©Port of Antwerp Bruges

Financiële bijdrage voor busvervoer voor middelbare schooluitstappen

HAVEN – Jongeren op een interactieve manier laten kennismaken met de haven en bijbehorende jobkansen, dat is het objectief van Port Xpert. Voor Port of Antwerp-Bruges is dit educatieve programma van de provincie Antwerpen een uitgelezen kans om jongeren warm te maken voor de diverse beroepen in het havengebied. Om scholen extra te ondersteunen voor deze daguitstap, financiert Port of Antwerp-Bruges daarom voor 25 scholen of een zeshondertal leerlingen een deel van het busvervoer naar de haven. Tijdens een havenbezoek van twee klassen van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat aan BASF, overhandigde Annick De Ridder als voorzitter van Port of Antwerp-Bruges op 10 november hiervoor een cheque ter waarde van 10.000 euro.

havenschepen Annick De Ridder overhandigde de cheque ter waarde van 10.000 euro aan de gedeputeerde Luk Lemmens © Port of Antwerp Bruges

Kijk achter de schermen van bedrijven in de haven
Port Xpert, een educatief aanbod van de provincie Antwerpen in samenwerking met de industriewerking van VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, laat leerlingen uit het middelbaar onderwijs op een interactieve manier kennismaken met de havenindustrie en haar jobkansen. Door de jongeren uit te dagen met opdrachten, de praktijk op de werkvloer te tonen en te inspireren met verhalen, ontdekken ze de diverse beroepen in de haven en doen ze inspiratie op voor hun studiekeuze. Scholen kunnen momenteel al kiezen uit de thema’s Industrie en Shipping en hier zullen in de toekomst nog andere sectoren aan worden toegevoegd. Na een voorbereiding in de klas met een educatief kaartspel, volgt een daguitstap naar de haven. Die bestaat uit een educatieve workshop en een bedrijfsbezoek met een rondleiding op de site en een speeddate met werknemers. Tijdens de speeddate kunnen de leerlingen in gesprek gaan met bijvoorbeeld een laborant, industrieel ingenieur elektromechanica, burgerlijk ingenieur, E&I technieker en een procesoperator.

Port Xpert is een van de educatieve programma’s uit het aanbod van belevingscentrum in ontwikkeling Havenwereld. Vanaf het voorjaar van 2026 zal Havenwereld op de Droogdokkensite aan het Eilandje een gebouw openen dat zowel de educatieve havenprogramma’s voor scholen van de provincie Antwerpen huisvest als de activiteiten van Portopolis, het bezoekerscentrum van Port of Antwerp-Bruges voor het brede publiek.

Financiële bijdrage
Voor de haven is dit een ideale manier om jongeren warm te maken voor de sector en om de diversiteit aan havenjobs te laten zien. Er is immers niet alleen nood aan havenarbeiders, maar ook aan technisch geschoold personeel, procesoperatoren, administratief en commercieel talent en nog veel meer. Door de hogere kosten voor busvervoer is het voor steeds meer scholen moeilijker om naar het havengebied te komen. Om zoveel mogelijk jongeren naar de haven te krijgen, zorgt Port of Antwerp-Bruges voor een tegemoetkoming van die verplaatsingskosten ter waarde van 400 euro, en dit voor 25 groepen of een zeshonderdtal leerlingen.

Gemeentelijk Instituut Brasschaat op bezoek bij BASF
Op 10 november 2023, bezochten 30 leerlingen en 2 leerkrachten uit de richtingen Technologische Wetenschappen en Biotechnologische STEM-Wetenschappen van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat, na een thematische doe-opdracht met virtual reality, de site van BASF in het Antwerpse havengebied, in het kader van Port Xpert Industrie.  Na hun bezoek ontmoetten zij Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges, en gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld. Daarbij overhandigde de havenschepen ook meteen de cheque ter waarde van 10.000 euro aan de gedeputeerde om deze samenwerking te bezegelen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder