Polderse bakker heeft alternatief voor de Opstalpolder

De gekende Polderse bakker Greg De Schutter, kenner van spelt en andere oude graansoorten, die hij onder de vorm van brood e.d. aanbiedt in zijn winkels, heeft een schitterend voorstel gedaan. Hij wil (samen met een aantal boeren) spelt en andere vergeten granen telen op 200 hectaren in de Opstalpolder.
De granen die makkelijk groeien, geen kunstmest nodig hebben en bestand zijn tegen ziekten, vormen een alternatief voor het omvormen van de Opstalpolder tot een zogezegd natuurgebied. Greg krijgt de hulp van steeds meer landbouwers. Het voorstel wordt in het Polderdistrict en in Stabroek zeer enthousiast onthaald. De Opstalpolder wordt gered, er zijn nauwelijks kosten, in tegendeel de boeren kunnen hun kost verdienen en het historische landschap wordt ongerept bewaard.
Alain Paenen, de dorpsbewoner die een petitie uitgaf met meer dan duizend handtekeningen, is opgelucht. “Het Waterstraatje kan nu blijven zoals het is, een natuurgebied kan zonder kosten gevonden worden in een groot militair domein dat in Brecht vrijkomt en bij ons wordt het zeven eeuwen oude erfgoed bewaard”, zegt hij.
Greg kocht eerder de hoeve van Jan Eycking met de bedoeling hier een pellerij en maalderij voor spelt in onder te brengen. Hij heeft een studie gemaakt van deze eeuwenoude graansoort die hij al langer in brood verwerkt. Zijn project wordt bij de overheid, de diensten, hrtg Havenbedrijf en de bevolking erg goed onthaald. Bovenop wil de ecologische ondernemer een biocentrale bouwen waarin het afval verwerkt wordt tot stroom: een duurzaam project dat een win-winsituatie vormt en geld opbrengt, terwijl anders 35 miljoen in het water wordt gegooid.

Greg De Schutter bij zijn hoeve in de Torense weg aan de Opstalpolder
Greg De Schutter bij zijn hoeve in de Torense weg aan de Opstalpolder

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *