Poldernaars maken nieuwe brochure over de Schelde


Drie Antwerpse leden van Espa (Vlaamse Vereniging Maritieme Journalisten) vatten het plan op om een tweede brochure over de Scheldebron te maken. Het ging om Fons Schrijvers uit Kapellen, Staf De Lie uit Berendrecht en de gekende Antwerpse publicist Freddy Michiels die nu voorzitter van Espa is. Zij trokken daarvoor onlangs naar Goui waar de bron is gelegen. Deze bron en het domein er rond, was gemeenschappelijk bezit van de gemeente en Espa. Toen hij voorzitter was, slaagde Staf De Lie er in de bron over te dragen aan het Antwerpse Havenbedrijf.
Kort nadien werd een eerste brochure geplubiceerd met sponsorgeld. Zij bevatte een beschrijving van de bron en een stuk verloop van de stroom. De publicatie, die volledig in het Nederlands was, werd in het Noorden van Frankrijk zeer gunstig onthaald omdat toeristische diensten, gemeenten en verenigingen niet over zo’n documentatie beschikten. Zij kregen ze gratis toegespeeld en konden ze goed gebruiken voor Nederlandse en Vlaamse toeristen. Als voorbereiding op een nieuwe publicatie trok het drietal opnieuw naar de oorsprong van de Schelde. Het eerste resultaat was een verslag aan havenschepen Van Peel. Dat ging als volgt: “Wij zijn zojuist bij de Scheldebron geweest. De plaat met Scheldeloop en teksten in het Nederlands en Frans zijn nog nauwelijks leesbaar. De plaat is roestig en er zijn hier en daar letters weggewist. De plaatjes op de rustbanken die door het AHB werden geschonken en die bij ons weten uit koper waren, zijn verdwenen (waarschijnlijk meegenomen als souvenir). Het beeldje de Dolfijn is in redelijke staat. Mag schoon geschuurd worden. De bijhorende plaat is beschadigd. Kunnen jullie een en ander laten herstellen tegen de tijd dat wij in september naar ginder gaan? Wij zorgen er intussen voor dat de gratis brochure over de bron en de Schelde gereed is.”
Tot zover het verslag. De drie nemen zich voor een iets omvangrijker brochure te maken. Zij hebben daartoe de nodige foto’s gemaakt bij de bron, in steden als Valencijn en op de overgang van de stroom van Frankrijk naar België. Ook in Doornik, Oudenaarde, Rupelmonde, Temse en Dendermonde streek het gezelschap neer om de nodige foto’s te maken en documentatie op te halen. Ook het Waasland (met het project van Fernand Huts) en de stroom nabij Antwerpen, Berendrecht en Zandvliet, zullen deze keer aan bod komen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *