Poldermuseum viert 60-jarig bestaan

Alle medewerkers hadden een mooie, nieuwe groen t-shirt aan

Rudi Sempels volgt Wim Goossens op als voorzitter

LILLO – Op maandag 26 juni was het 60 jaar geleden dat het Poldermuseum de deuren opende te Lillo. Deze verjaardag werd gevierd op zondag 2 juli met al de vrijwillige medewerkers van het museum. Bij deze gelegenheid werd Wim Goossens bedankt voor zijn 10 jaar voorzitterschap van het Poldermuseum en werd hij benoemd tot ere-voorzitter. Hij geeft de fakkel door aan Rudi Sempels.

Rudi Sempels en Wim Goossens

Conservator François Schouwaerts verwelkomde de aanwezigen

Geschiedenis
In 1959 werd te Wilmarsdonk op initiatief van E.H. Eelen de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder opgericht. Aanleiding was de uitvoering van het tienjarenplan voor de Antwerpse Haven, met als gevolg dat de Polderdorpen Lillo, Oorderen, Oosterweel en Wilmarsdonk moesten verdwijnen. Bij Eelen groeide de idee om wat mogelijk was, te bewaren voor het nageslacht. De parochiezaal van Wilmarsdonk werd als het ware een museum, met honderden voorwerpen. De zaal werd al snel te klein en uitbreiding/verhuis was noodzakelijk. Op 15 november 1959 werd de vzw Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder opgericht.  Het eerste bestuur bestond uit E.H. Eelen (voorzitter), Graaf Daniël Le Grelle (ondervoorzitter), Leon Ceulemans (secretaris), Frans Vermeylen (schatbewaarder) en Frans Bresseleers (raadslid). De officiële opening van het Poldermuseum te Wilmarsdonk vond plaats op 19 december 1959.  
De zoektocht naar een nieuw onderkomen startte midden 1961. Uiteindelijk stelde de Stad Antwerpen een aantal gebouwen in Lillo-Fort ter beschikking. Op 26 juni 1963 werd het Poldermuseum er plechtig geopend. In 1968 werd het Poldermuseum tijdelijk omgedoopt tot Polder- en Zeemuseum. Op 26 juli 1986 werden de wapenschilden van de verschillende Polderdorpen, gemaakt door Edgar Vertommen, aan het museum aangebracht door Edgar zelf. Op 1 oktober 1986 wordt de vzw Poldermuseum Lillo opgericht, met een eigen bestuur, los van de Heemkundige kring.
“Op initiatief van Kees Van der Goten, voormalig bestuurslid en secretaris van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, werd in 1999 gestart met de jaarlijkse organisatie van een thematentoonstelling. Voornamelijk thema’s over leven en werk in de Polder worden behandeld”, zegt Gert Simons secretaris Poldermuseum.

Gert Simons, secretaris van het Poldermuseum, bracht de geschiedenis van het Poldermuseum

Nieuwe voorzitter
Na 10 jaar voorzitterschap geeft Wim Goossens de fakkel door aan Rudi Sempels. Philippe Beaujean, bestuurslid, bracht een lofrede aan ere-voorzitter Goossens. Wim Goossens werd geboren te Sint-Jans-Molenbeek in 1937. “Hij genoot zijn opleiding aan het Sint-Jorisinstituut te Brussel, waar hij uitblonk in alle mogelijke vakken en disciplines. Als zakenman/ingenieur was er geen opdracht te klein of te groot voor hem. Zo stichtte hij Omnitech en had op een gegeven moment 900 detachées voor hem werken”.  
“Dit was echter klein bier in vergelijking met wat er hem in Lillo te wachten viel”, gaat Philippe geamuseerd verder. “Zo streefde hij de historische ontsluiting van Lillo na, met zijn eigen vzw Fort Lillo en met het voorzitterschap van het Poldermuseum. Hij zette Lillo opnieuw op de kaart. In zijn 10-jarig voorzitterschap heb ik Wim leren kennen als een kalme, rustige voorzitter die het team in alle sereniteit leidde. Wim heeft er mee voor gezorgd dat het museum klaargestoomd werd naar de toekomst. Daarom willen wij  namens alle vrijwillige medewerkers Wim eren met het ere-voorzitterschap van het Poldermuseum”, aldus Beaujean. Wim mocht uit handen van Perdita Hess en Rudi Sempels, die beiden al 40 jaar vrijwilliger zijn in het Poldermuseum, een oorkonde en een geschenk ontvangen.

Philippe Beaujean, bestuurslid, bracht een lofrede aan ere-voorzitter Wim Goossens

Perdita Hesse overhandigde een geschenk aan Wim Goossens

Gert Simons overhandigde een oorkonde aan ere-voorzitter Wim Goossens

Nieuw voorzitter
Het Poldermuseum kende vijf voorzitters: Aalmoezenier E. H. Eelen, Graaf Daniël Le Grelle, Achilles Van der Donk, Martin Braem en Wim Goossens. Rudi Sempels wordt dus de zesde voorzitter van het Poldermuseum.
“Allereerst wil ik onze erevoorzitter Wim en uiteraard zijn echtgenote Anne-Marie bedanken. Wim heeft als voorzitter menige belangen van ons museum verdedigd en zich jarenlang belangeloos ingezet uit sympathie voor onze Polder”,  zegt de nieuwe voorzitter Rudi. “Toen men mij vroeg om de fakkel van Wim over te nemen heb ik niet lang getwijfeld. Als jarenlange medewerker voelt dit aan als een grote eer, aan jullie en aan mijn vader zaliger in het bijzonder. Hij heeft mij halverwege de jaren ’80 mee binnengeloodst in dit museum, en ik ben er blijven plakken”, zegt Rudi trots. “Van wat eerst een magazijn was met als taak het erfgoed te bewaren werd het een toegankelijk volksmuseum voor jong en oud en met een visie op de toekomst. Uiteraard kan dit alleen maar verwezenlijkt worden door onze vele vrijwilligers, waarvoor een enorme dank”.  
“Ik beloof om op hetzelfde elan verder te gaan en mij 100 procent in te zetten voor het Poldermuseum.  Uiteraard hoort bij een voorzitterschap ook een visie. De mijne is er één van samenwerking met iedereen met als doel een verdere groei en verankering voor de toekomst. De laatste jaren kregen we enkele tegenslagen te verwerken: corona, de sluiting wegens de vervanging van de ramen, de werken die nu aan de gang zijn. Het heeft een enorme impact gehad op onze werking en ook budgetten. Onder het moto: ’t is, wat ’t is! Maar alles komt goe!, gaan we samen met volle goede moed aan de slag.”, zegt Rudi optimistisch.

De nieuwe voorzitter, Rudi Sempels, beloofde zich voor 100 procent in te zetten voor het Poldermuseum

Speciaal voor deze gelegenheid werd de feesttaart aangesneden en waren alle medewerkers uitgedost in een mooi groene t-shirt met vooraan de tekst ‘Ik polder, jij poldert, wij polderen’ en op de achterzijde: ‘Polderen (zwak werkwoord maar sterke betekenis) Koesteren van alles wat leeft en niet leeft, leefde en niet leefde in de Antwerpse Polder’.

de feesttaart wordt aangesneden door de nieuwe voorzitter

Naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van het Poldermuseum worden er T-shirts te koop aangeboden. De T-shirts kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar in de maten small, medium, large, XL en XXL. De T-shirts kunnen aangekocht worden tijdens de openingsuren van het Poldermuseum of kunnen besteld worden via secretariaatpoldermuseum@gmail.com.  Opgelet: het bedrag van 25 euro is zonder eventuele verzendingskosten. 

In juli is het Poldermuseum geopend op zaterdag en zondag tussen 13 uur en 18 uur (laatste toegang 17 uur). Ook op dinsdag 11 en vrijdag 21 juli zal het Poldermuseum geopend zijn op deze uren.

Verder kunnen groepen dagelijks het Poldermuseum bezoeken. Voor informatie en boekingen: 0485/61.48.32 of boekingenpoldermuseum@gmail.com. Wie zich nog niet heeft ingeschreven voor de vernieuwde nieuwsbrief kan dit via www.poldermuseum-lillo.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *