Polderkot feestelijk geopend

achteraan: Jolijn Verkuijl – Dylan Holemans – Ashanty Decock – Marjolein Vermeylen – Lynn Versweyveld – Bert Berckelaers – Femke Cabooter – Marlies Gabriëls – Sam Jamart
Vooraan: districtsburgemeester Carl Geeraerts – schepen voor jeugd: Jinnih Beels – schepen voor jeugd district: Pascale De Langhe – Sylke Campenaerts

Na 21 jaar heeft jeugd een eigen stek

ZANDVLIET/BERENDRECHT/LILLO – Zaterdag 9 oktober werd het Polderkot in het Armenstraatje te Zandvliet officieel geopend. Na 21 jaar werd het eindelijk tijd dat er in Berendrecht, Zandvliet en Lillo een echt jeugdhuis kwam. Het werd een gebouw dat voldoet aan de hedendaagse energetische en akoestische eisen.

Schepen van Jeugd Jinnih Beels haalde aan dat het voor de jeugd tijdens de afgelopen periode van corona een ware beproeving is geweest. Ze was zeer tevreden dat ze deze mooie ontmoetingsplaats voor jong en oud kon openen. “De jeugd moet nu genieten met mate en in veiligheid.”, aldus Beels. Districtsschepen van jeugd Pascale De Langhe is super enthousiast dat de jeugd eindelijk na 21 jaar een eigen stek heeft.

Pascale De Langhe, schepen voor jeugd district en Jinnih Beels, schepen voor jeugd Antwerpen

Lynn Versweyveld (voorzitter van de jeugdraad) en Ashanty Decock

Zoektocht

In 2000 was er een groep van jeugdige vrijwilligers die een jongerencafé hadden opgestart dat elke vrijdagavond zijn thuis vond in de toenmalige voorstellingszaal van ontmoetingscentrum De Schelde. Na 6 jaar en geen mogelijkheid tot uitbreiding van het ontmoetingscentrum sloten de deuren van dit café.

In de jeugdraad bleef het feit dat men geen eigen stek had een pijnpunt, en de toenmalige werkgroep bleef vragen om naar mogelijkheden te zoeken. Er werden in de afgelopen jaren een aantal pistes bekeken. Een jeugdhuis naast de sporthal of aan de bosschool maar daar heeft een brand een stokje voor gestoken. Van 2010 tot 2012 was er een tijdje een jeugdhuis in de prefab lokalen op de parking van het voormalige cultuurcentrum De Schelde bevonden. Maar ook aan dit verhaal kwam een einde toen deze lokalen werden afgebroken ter voorbereiding van de nieuwbouw van het huidige vrijetijdscentrum.

Lichtpunt

In 2015 kwam er een lichtpuntje voor de jeugd: het district liet een studie maken van het werkhuis aan het Booswegske, helaas was de kostprijs te hoog waardoor de vlam doofde. Ondanks blijvende inspanningen van toenmalig districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen en jeugdschepen Danielle Meirsman, leek het maar niet te willen lukken. In 2017, onder de vorige legislatuur, kwam er dankzij inspanningen van Nathalie Aertssen, de Jeugdraad en stadsschepen Nabilla Ait Daoud dan toch een doorbraak, en kwam de Stad met centen over de brug om op de plaats van het voormalige seniorenlokaal/kaartershuisje in het Armenstraatje, een nieuw ‘Jeugdhuis2040’ op te trekken.

In 2018 is er een aanbesteding uitgeschreven en werd er een aannemer gevonden. Was het niet dat in 2019 de stad de stekker uit de samenwerking trok, net voor het faillissement van de aannemer. In 2020 werd er een nieuwe aannemer gevonden maar helaas gooide corona toen roet in het eten. Stilaan kwam er toch vordering en zorgde de nieuwe aannemer Basalt dat in 2021 het lokaal klaar geraakte. 

Vrijwilligers/Werkgroep

De werkgroep met achteraan:  Bert Berckelaers – Ashanty Decock – Sylke Campenaerts – Femke Cabooter – Jolijn Verkuijl
Vooraan: Brent Lenaerts – Marjolein Vermeylen – Lynn Versweyveld – Dylan Holemans
 

Een aantal vrijwilligers heeft zich geëngageerd om van het jeugdhuis een succes te maken en dit onder de vzw Polderkot. “Zij hebben er hun ding mee gedaan en wat een mooi resultaat.”, aldus schepen De Langhe. Er ontbreekt hier nog één zaak en dat zijn de letters die de naam van het jeugdhuis ‘Polderkot’ in het straatbeeld zullen laten blinken. Het districtsbestuur heeft beloofd om de nodige gelden ter beschikking te stellen om dit laatste stukje van de puzzel te kunnen leggen.

Meer over de opening van het ‘Polderkot’ kan je lezen in magazine De Polder van 15 oktober 2021.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.