Polderheem sluit 2012 af

De Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder heeft met de laatste uitgave van 2012 een rijk gevuld werkingsjaar afgesloten. Omdat de zorg voor eigen erfgoed heel voornaam is,  drukt voorzitter Martin Braem de hoop uit dat het nieuw verkozen gemeente- en districtsbestuur blijvend of nog meer dan voorheen aandacht zal hebben voor de instandhouding van  monumenten, bijzondere gebouwen, dorpszichten en landschappen. .
Zoals we het gewoon zijn vindt men ook in dit nummer een ferme bron geschiedenis van eigen bodem. Nadat Hugo Vermeiren de lezers meegenomen heeft op kroegentocht door het Zandvliet van vroeger jaren, pakt hij uit met het oud Berendrechtse fort Frederik-Hendrik (1628-1786) door het Staatse leger opgericht tegen de Spaanse bezetter, tot behoud van de heerschappij over de Schelde. Hij brengt ook de tweede aflevering van zijn smokkelverhalen die ooit onze grensstreek beroerden.
De bekende herberg “ De Kroon “, nu gekend als “ De Trol “ nam al in de 17de eeuw in het Ekerse dorpscentrum een belangrijke plaats in. Gerrit Verhoeven ploos de rijke geschiedenis van de aloude “ De Croone “ uit, en bezoekers aan het Poldermuseum zullen dank zij het studiewerk van Hugo Lambrechts voortaan meer aandacht krijgen voor de onopvallende musketkogels, oude geweerkogels die vanaf de 17de eeuw in gebruik waren.
Chirurgijnen heelden wonden, trokken tanden en deden aderlatingen tot er een echte dokter in het dorp kwam. In oude notarisakten kwam Alfons Marcus een zekere Thomas Etienne, de eerste Stabroekse dokter tegen en kwam zo veel te weten over leefwereld van die man.

Dit alles maakt van het laatste Polderheem van 2012 het zoveelste boeiend avontuur doorheen eigen verleden. Een jaarabonnement (4 nummers) op Polderheem is verkrijgbaar door storting van 12 € op rekening 973-0139431-76 van de Kon. Heemkundige kring van de Antwerpse Polder, Antwerpsesteenweg 49, 2940 Hoevenen, met vermelding van naam en adres. Info bij Frans Yzermans, tel. 03 664 30 98. Redactie: Hugo Vermeiren, hugovermeiren1@telenet.be of tel. 015 23 53 00.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *