Polderdistrict wil schone kerkhoven

kerkhof-bart

Bartholomeeussen midden de rijen zerken van Lillonaren die 60 jaar geleden werden overgebracht naar Berendrecht.

Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo wil in het najaar de kerkhoven van Berendrecht en Zandvliet verfraaien. Dat heeft schepen Marcel Bartholomeeussen (verantwoordelijk voor kerkhoven) gisteren gezegd als reactie op de klachten van bewoners en bezoekers aan de begraafplaats van Berendrecht.
Vooral deze laatste ligt er bijzonder verwaarloosd bij. Volgens Bartholomeeussen is het beheer en onderhoud te veel versnipperd. “Nu moeten we rekening houden met het feit dat sommige zaken (zoals het snoeien van hagen) worden uitbesteed. Verder dient de Groendienst tussen te komen en anderzijds de Reinigingsdienst of de Dienst Begraafplaatsen. En er is te weinig personeel.” Volgens de schepen zou de volledige verantwoordelijkheid over de twee kerkhoven van het Polderdistrict bij het districtsbestuur moeten liggen. “Wij kennen de noden en de verzuchtingen van de bewoners”, zegt hij. Vroeger waren er geen klachten. Toen deed de plaatselijke Groendienst alle werk. Bovendien zouden de graven anders dienen geschikt, zodat er tussen de zerken gras kan gezaaid worden dat gemakkelijk te maaien is. Nu heeft men hier en daar “rijstpap” (een grondbedekker, red.) aangebracht, maar daar schiet het vuil doorheen.”
Strooiweide Berendrecht krijgt “paraplu” van groen
Bartholomeeussen  zegt dat de plannen voor de verfraaiing in het najaar gereed liggen. In Berendrecht zal boven de strooiweide een schermvormig dak worden aangebracht dat bestaat uit bomen die lang groen blijven en die hun takken als een paraplu via een houten constructie boven de weide ontplooien. Kostprijs 150.000 euro. Het huidige gebouwtje bij de ingang, nu dienstig voor het personeel, wordt een schuil- en wachtlokaal voor mensen die naar een begrafenis of asverstrooiing komen. Ook voor de graven van Lillonaren (60 jaar geleden overgebracht naar Berendrecht) heeft de schepen plannen. Nu worden zij vaak verwaarloosd omdat er geen familie meer is die zich erover bekommert. In Zandvliet zal een herschikking van het kerkhof doorgevoerd worden. De strooiweide komt aan de noordzijde zodat er meer beschutting ontstaat. De huidige urne-kastjes die er wat slordig uitzien worden schoongemaakt. Staf De Lie
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *