Polderdistrict herdenkt Wapenstilstand in Berendrecht, Zandvliet en Lillo

De herdenkingsplechtigheid in Zandvliet

BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO – In Berendrecht, Zandvliet en Lillo heeft het districtsbestuur Wapenstilstand herdacht op de begraafplaats van de drie dorpen. Burgemeester Carl Geeraerts (N-VA) stond stil bij de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook van de oorlogen nadien en bij alle mensen die vandaag slachtoffer zijn van zinloos geweld in de wereld.

Herdenking Zandvliet

Zowel in Berendrecht, als in Zandvliet en Lillo kwam het districtsbestuur op Wapenstilstand samen om de slachtoffers te herdenken van de Eerste Wereldoorlog. “Op deze dag werd het laatste schot gelost en besliste de wereld om de gruwel te stoppen. Helaas moest Europa 22 jaar later opnieuw in de verdediging voor het zinloos geweld in de Tweede Wereldoorlog”, begon districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) tijdens de herdenking. “Ook vandaag de dag vallen er helaas nog te veel slachtoffers door het zinloos geweld in de wereld. Laat ons daarom even stilstaan bij de slachtoffers in Oekraïne, Oost-Congo, Palestina en Israël.”

Herdenking Berendrecht

De districtsburgemeester stond vooral stil bij de slachtoffers van het district uit de Tweede Wereldoorlog. “Zandvliet en Berendrecht zijn toen door twee V-bommen geraakt. Bom 675 viel in de Zoutestraat met twee doden als gevolg. Bom 732 viel in de Steenovenstraat, waar 6 gewonden vielen. Eén slachtoffer kon het niet meer navertellen.”

Lillo en Lillo-Kruisweg werden nog harder geraakt door alle bombardementen. “Bom 258 werd twee slachtoffers fataal, het aantal gewonden is onbekend. Bom 441 zorgde voor 1 dode en 28 gevolgen.” Carl Geeraerts stond extra stil bij de slachtoffers van de familie Van Look-De Bie uit Lillo. “Op 12 januari 1945 werd de hele familie weggeveegd van de kaart. Hun boerderij werd met de grond gelijkgemaakt. De lichamen van Jan Van Look, zijn vrouw Fien en drie dochters Augusta, Paula en Alice werden onder het puin teruggevonden. Na lang zoeken werd ook het lichaam van zoon Frans gevonden. De inwerkende neef van de familie, Jozef De Bie, werd levend van onder het puin gehaald, maar stierf later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis van Kapellen.

Herdenking Lillo

Op de begraafplaatsen van Berendrecht, Zandvliet en Lillo kwamen naast het districtsbestuur nog meerdere mensen samen om stil te staan bij alle slachtoffers. Na een minuut stilte in alle dorpen, hielden fanfares een muzikaal eerbetoon met onder meer de Brabançonne en de Last Post.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *