Pitte Van Gils organiseert 84ste Grote Trek

pitte van gils


Zandvliet – Voor de 52ste keer op rij trekt Pitte Van Gils (65) zondag 4 mei de Grote Trek van Berchem naar Scherpenheuvel op gang. Meteen is hij de deelnemer met het meest aantal deelnames achter zijn naam. Pitte blijft de bedevaart organiseren, maar is wel op zoek naar opvolgers. Die zijn echter moeilijk te vinden.
Nu zondag 4 mei is het de 84ste keer dat bedevaarders te voet van Berchem naar Scherpenheuvel stappen. De organisatie van de mariabedevaart ligt in handen van eeuwige scout Pitte Van Gils. Het herenhuis waar het voormalige consulaat van Malta was ondergebracht, is de thuisbasis van Pitte Van Gils. Op zolder bouwde hij een privémuseum waarin het scoutsverleden en de geschiedenis van de Grote Trek elkaar een hand geven. Logisch, want de Grote Trek naar Scherpenheuvel vindt zijn oorsprong bij de scouts van het district Antwerpen Noord.
Alles begon in 1930. Scouts van het district Antwerpen Noord wilden te voet naar Scherpenheuvel als huldebetoon aan Maria. De eerste keer waren er 15 kandidaten. “Toen het groepje in Mortsel kwam, haakten 12 van hen af. Slechts drie deelnemers geraakten toen tot aan de basiliek in Scherpenheuvel. Een klein succesje, maar wel het begin van een traditie die nog steeds stand houdt”, zegt Pitte.” De grote bezieler en coördinator van de Grote Trek was Jan Lamquet. Deze scout en ooit turnleraar van wijlen koning Boudewijn was er tot op hoge leeftijd jaarlijks bij, in scoutsuniform en met zijn houten schalmei. Zijn uniform, schalmei en heel zijn scoutsarchief is daarna verhuisd naar deze zolder”, besluit Pitte.
“In deze editie is Roger Hanquet een opvallende figuur. Voor de vijftigste keer draagt hij de standaard van de Jamboreeband. We zijn blij dat de Grote Trek na vijftien jaar nog eens dwars door Lier mag marcheren. Dat komt omdat de Lierse scouts dit jaar precies honderd kaarsjes uitblazen”, zegt Pitte Van Gils.
De Grote Trek vertrekt zondag 4 mei om 5u ’s morgens aan de Oude Kerk van Berchem aan de Grote Steenweg. Onder politiebegeleiding gaat het via Lier en Aarschot naar Scherpenheuvel waar de bedevaarders rond 16u aankomen. Om 18u vertrekken er bussen terug naar Antwerpen. Info : Pitte Van Gils, 03/568.73.59.
EVDW

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *