PITO start met nieuwe, duale opleiding: “Unieke opleiding die pas begint op 1 februari”

STABROEK – Vanaf 1 februari kan je in PITO Stabroek terecht voor een nieuwe duale opleiding: ‘chemische procestechnieken’. In een duale opleiding is er veel aandacht voor praktijkervaring. Studenten krijgen dus een aantal weken les, gevolgd door minstens 15 weken stage op een bedrijf. Het is ook de eerste opleiding die op de school start in februari en eindigt op 31 januari.

Een primeur in PITO Stabroek. Voor het eerst start er een opleiding niet op 1 september, maar wel op 1 februari. “Het gaat om een nieuwe, duale opleiding, chemische procestechnieken”, zegt pedagogisch directeur, Raf Van Bergen. Duaal leren is een van de troeven waar PITO graag mee uitpakt en dat ook populair blijkt te zijn bij studenten. “Bij duaal leren zit je enkele weken op de schoolbank en heb je vooral minstens 15 weken stage bij een bedrijf. Qua praktijkervaring kan dat wel tellen.” De middelbare school uit Stabroek telt nu twee duale opleidingen.

De opleiding chemische procestechnieken start in februari om de uitstromers van de hoge school een opvangnet te bieden. “De vraag kwam eigenlijk van de hogescholen die de opleiding, professionele bachelor chemie, aanbieden”, aldus Van Bergen. “Zij waren erg bezorgd dat leerlingen die dreigden uit te vallen na de examens in januari, geen opvangnet zouden hebben en tot september thuis zouden zitten.”

Veel studenten starten dan pas in september, acht maanden later, aan een zevende jaar in het secundair onderwijs. “Daarom komen we als school nu tegemoet om de studenten een extra opportuniteit aan te bieden. De opleiding duurt één jaar, van 1 februari tot 31 januari. De studenten moeten trouwens ook geen schrik hebben om terug in het ‘middelbaar’ terecht te komen, omdat ze zoveel weken stage hebben.” Ook voor de vele havenbedrijven is zo’n duale opleiding interessant om stagiairs te laten doorstromen.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *