Landbouw dreigt verloren te gaan rondom Kalmthoutse Heide

KALMTHOUT – Landelijke Toekomst heeft naar aanleiding van het PAS-akkoord en de aanvulling van december 2023 een bezoek gebracht bij Bart van Hulle, Vlaams Parlementslid van Open VLD. Hij zet zich in onder meer in voor de landbouw en het eigendomsrecht. Bovendien heeft Bart van Hulle een Boomkwekerijbedrijf in Maldegem. Een delegatie van de Landelijke toekomst heeft het bedrijf in Maldegem bezocht.

Een afvaardiging van de Landelijke Toekomst ging op bezoek bij Bart van Hulle is Vlaams Parlementslid van Open VLD

PAS-akkoord
In 2023 heeft de Vlaamse regering een PAS-akkoord bereikt en in december 2023 is daar een aanvulling bijgekomen, naar aanleiding van het advies van de Raad van State. “In deze aanvulling is opgenomen dat in de maatwerkgebieden, waaronder Kalmthout, een nota van inrichting gaat komen. Dit naast de reeds bestaande maatregelen die zijn opgenomen in het PAS-akkoord”, aldus Landelijke Toekomst.

Grote onzekerheid
Landelijke Toekomst heeft het PAS-akkoord grondig doorgenomen. “Hieruit blijkt dat het in de toekomst moeilijk tot onmogelijk wordt gemaakt om voortzetting te garanderen voor de landbouwbedrijven rondom de Kalmthoutse Heide.”

Nota van inrichting
Er is ook een nota van inrichting opgesteld door de Vlaamse overheid, voor binnen 2 jaar rondom een aantal gebieden, waaronder Kalmthout. “Dit betekent dat de bestemming van deze gronden kan wijzigen en dat landbouwuitbating op deze gronden onmogelijk wordt. Bovendien wordt voor natuur in de Kalmthoutse Heide een dermate hoge beschermingsstatus toegekend.Indien alle bedrijven verdwijnen zal deze natuur nog niet verbeteren. De doelen zijn enorm hoog. Je kan het vergelijken met een marathon lopen zonder te trainen, dit is niet haalbaar!”

Gevolgen
De gevolgen voor de landbouw zijn dramatisch, echter ook de gevolgen voor de lokale industrie en woonzones zijn onbekend. “De natuur in Kalmthout krijgt een dermate hoge beschermingsstatus, zodat ook de lokale KMO-zone in de problemen zal komen”, verwacht Landelijke Toekomst. Ook de woningbouw naast of in natuur wordt problematisch.

Stemming in Vlaams Parlement januari
De druk voor een positieve stemming voor dit akkoord in januari is hoog. “De politiek wil immers dat de industrie wel vooruit kan qua vergunningen en wil zekerheid voor de industrie. Gaat dit nu ten koste van de landbouw?”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder