PITO Stabroek gaat voluit om ‘De Strafste School’ te worden

Sander, Kawtar, Robin, Laura en de leerlingen Marta en Amelie van Spes Nostra, de school uit Heule die vorig jaar ‘De strafste school’ werd.

Dinsdag 17 oktober drukte alom in het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs, het Pïto, in Stabroek. De vier presentatoren van MNM Laura Govaerts, Kawtar Ehlalouch, Robin Keyaert en Sander Gillis kwamen in de hoedanigheid van jury kijken wat deze middelbare school in zijn mars heeft om ‘De Strafste School 2023’ van MNM te worden.  

De vier presentatoren werden bijgestaan door Marta en Amélie, 2 leerlingen van Spes Nostra uit Heule die vorig jaar de overwinning binnenhaalde. Het is al voor de dertiende keer dat de radiozender op zoek gaat naar de Strafste School en dit in Vlaanderen en Brussel. Pito werd uit de vele inschrijvingen geselecteerd samen met 7 andere scholen. Uiteraard zouden ze die titel maar al te graag binnenrijven, want een feestje op vrijdag 27 oktober net voor de herfstvakantie zien ze wel zitten. 

Onder begeleiding van een deel tractoren arriveerde dinsdagvoormidag de auto’s van MNM op de speelplaats. Burgemeester Rik Frans stond al klaar om het lintje door te knippen en dat was meteen het startschot van de 50 minuten, één lesuur, die de school had om de jury rond te leiden en hen te overtuigen van hun troeven. Met een sneltreinvaart werd het gezelschap door de school geloodst. In de klassen, gangen en buiten op het uitgestrekte domein werd de grote variatie aan richtingen getoond. Het bleef niet alleen bij observeren maar de jury werd ook actief betrokken. In het labo moesten ze een spectaculaire proef doen met zeepsop dat in brand werd gestoken. Of een slang vastnemen, maar dat durfden de presentatoren niet. Paarden, kalfjes, schapen en honden, beesten genoeg op het Pito. De afdeling lassen had het logo van MNM gemaakt en de richting elektriciteit maakte de letters met lampjes. Erehagen met dolenthousiaste leerlingen stonden over heel de school. En ook voor de innerlijke mens werd gezorgd: soep met groentjes van eigen kweek, verse koemelk, frietjes van zelfgekweekte aardappelen en zelfs pizza, het smaakte … Tenslotte werden ze op een roze tractor met een hooiwagen en discobar in stijl terug naar de speelplaats gebracht. Adjunct-directeur Raf Van Bergen verraste iedereen en zong samen met twee leerkrachten ‘A brand new day’. Als apotheose werd een enorm spandoek gehesen met een cartoon van de vier juryleden. Tot slot mochten zij allemaal nog een witte duif loslaten en die vlogen op eigen houtje naar de til.

De directie van PITO kijkt alvast tevreden terug op de dag wanneer zij aan MNM mochten laten zien waarom zij ‘De Strafste School’ zijn. “Het was een fantastische dag. Op het einde waren we zelfs ontroerd over wat onze school hier heeft laten zien”, zegt pedagogisch directeur Raf van Bergen. “Deze dag heeft voor veel verbinding gezorgd tussen leerlingen en leerkrachten. We zijn heel trots op wat ze hier in tien dagen tijd hebben verwezenlijkt.”

Het was geen makkelijke job om de hele school in 50 minuten te laten zien, maar PITO blijkt daar toch in geslaagd te zijn. “We hebben vastgesteld dat de leerlingen heel vastberaden zijn om er iets moois van te maken”, vertelt pedagogisch directeur Steve Fryns. “We hebben ook al onze externe samenwerkingen hierbij betrokken, zoals de lagere scholen, ouderraad en stagebedrijven. Heel onze regio was erbij en het resultaat was magisch.”

Volgende week donderdag maakt MNM de drie genomineerden bekend voor de Strafste School. Op vrijdag krijgt een van die drie scholen dan te horen dat ze gewonnen zijn. Nadien volgt er een groot schoolfeest, met onder meer een optreden van Aaron Blommaert.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *