PITO Stabroek en UNICEF Ivoorkust delen kennis

Christèle Devos, algemeen directeur van UNICEF België, .gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor zowel Mondiaal Beleid als het Provinciaal Onderwijs Antwerpen, directeur Danielle Segers van PITO Stabroek. (foto provincie Antwerpen)

.

STABROEK – De Provincie Antwerpen en UNICEF België verlengen hun samenwerking voor een uniek project in Ivoorkust voor een beter milieu, kwalitatief onderwijs en gendergelijkheid. Op 3 oktober vond een uitwisseling plaats tussen de leerlingen en leerkrachten van PITO Stabroek en UNICEF-Ivoorkust. Tijdens dit online overleg wisselden de partners niet alleen technische kennis uit over bouwmaterialen en -technieken, maar leerden ze ook meer van elkaar over kwalitatief onderwijs, inzet op gendergelijkheid, het groene schoolconcept, water en hygiëne.

Tijdens een online overleg wisselden de partners hun kennis uit

UNICEF-project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic’ in Ivoorkust

Tot en met 2025 investeert de provincie Antwerpen jaarlijks € 200.000 in het UNICEF-project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic’ in Ivoorkust. Voor deze legislatuur gaat het om een totaalbedrag van € 1.200.000. 

UNICEF en Conceptos Plasticos, een sociale onderneming uit Colombia, bouwden in Abidjan een fabriek die werkgelegenheid en kennisdeling biedt aan kwetsbare vrouwen en gezinnen. Deze vrouwen verzamelen en verwerken plastic afval dat wordt gerecycleerd tot bouwstenen, die vervolgens worden gebruikt voor de bouw van klaslokalen.

Met de steun van de Provincie Antwerpen worden 36 klaslokalen gebouwd die jaarlijks toegang zullen geven tot kwalitatief onderwijs aan 1.800 kinderen. Deze klaslokalen worden gebouwd in regio’s die kampen met een tekort aan scholen én met een afvalproblematiek. Naast de constructie van de scholen wordt ook ingezet op kwalitatief onderwijs, een ‘groen schoolconcept’ (gebruik van zonnepanelen en aanplanting van tuinen en bomen), zuiver water en hygiëne, gendergelijkheid en opleiding/sensibilisering van ouders, leerkrachten en andere betrokken actoren.

“Deze bouwstenen zijn niet alleen eenvoudig te monteren, maar ook heel duurzaam en dragen bij tot een beter milieu en klimaat. Het is dan ook een echte meerwaarde om de Ivoriaanse ervaring inzake de realisatie en het gebruik ervan te kunnen delen met de leerlingen en leerkrachten van onze provinciale technische scholen”, meldt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor zowel Mondiaal Beleid als het Provinciaal Onderwijs Antwerpen.

De groep leerlingen die de online-sessie volgden

Focus op technische expertise in PITO Stabroek
In het onderwijsaanbod van de provincie Antwerpen neemt STEM een belangrijke plek in. In STEM-onderwijsprojecten verwerven jongeren kennis en vaardigheden gebaseerd op een combinatie van wiskunde, techniek en wetenschappen. Dit geldt ook voor PITO Stabroek. Een uitwisseling tussen deze onderwijsinstelling en het project in Ivoorkust, waarbij technische kennis over bouwmaterialen en bouwtechnieken gedeeld wordt, geeft PITO Stabroek een inkijk in de innovatieve technieken gebruikt in het project.

De leerlingen zijn er van overtuigd dat zij kunnen bijdragen aan de verbetering van de situatie in Ivoorkust

“We zijn er als school van overtuigd dat al wie deelneemt aan dit project, nl. de UNICEF-projectmedewerkers, de arbeidsters van Conceptos Plasticos, de jongeren en leerkrachten in Ivoorkust én onze PITO-leerlingen en –leerkrachten, uit deze unieke ervaring een breed beeld krijgen van de gehele problematiek en beseffen dat ze zelf kunnen bijdragen aan de verbetering van de situatie in Ivoorkust”, stelt directeur Danielle Segers van PITO Stabroek.

Talrijke invalshoeken, hier en wereldwijd
Maar niet alleen de technische insteek staat centraal in de gesprekken. Ook thema’s als kwalitatief onderwijs, inzet op gendergelijkheid, het groene schoolconcept, water en hygiëne komen aan bod.

“UNICEF België is heel verheugd over de verlenging van de samenwerking met de Provincie Antwerpen. Niet enkel door het verschil dat gemaakt wordt voor de vrouwen en kinderen in Ivoorkust maar ook door het spin-off effect via de samenwerking met PITO Stabroek. Via dit unieke initiatief en deze veelheid aan invalshoeken komen de deelnemers meer te weten over de wereldwijde uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en ontwikkeling en de vaak eenvoudige, efficiënte oplossingen die bestaan om verandering tot stand te brengen.  De leerlingen van PITO Stabroek worden zo echte wereldburgers met een ruime kijk op de wereld, wat uiteraard heel positief is”, zegt Christèle Devos, algemeen directeur van UNICEF België.

“Bovendien is het sterk als zo’n samenwerking start vanuit 2 beleidsdomeinen die elkaar hierover vinden, namelijk Mondiaal beleid en Onderwijs. Deze overkoepelende samenwerking leidt niet alleen tot sterke resultaten, maar is ook een belangrijk aandachtspunt binnen de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), die een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen van de provincie Antwerpen. Zo wordt via deze uitwisseling ingezet op SDG 4-kwaliteitsonderwijs, SDG 5-gendergelijkheid en SDG 13-klimaatactie. Ik hoop dat deze uitwisseling de start betekent van een blijvende connectie en een leerrijk proces wordt voor alle betrokkenen”, vult gedeputeerde Luk Lemmens aan.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *