Pierre Bels al 40 jaar in de huid van Sinterklaas

sint-pierre Bels
“De meeste kinderen zijn veel slimmer dan we denken”
Naar goede gewoonte kruipt bekende Stabroekenaar Pierre Bels (64) rond deze periode in de huid van Sinterklaas en dat al voor het 40ste opeenvolgende jaar. “Er is niets mooier dan in contact komen met kinderlijke onschuld”. Kinderen vragen vandaag de meest uiteenlopende dingen. “Dat gaat van high Tech speelgoed tot een huisdier, een broertje of zusje en zelfs een nieuwe mama of papa. Dan moet je wel opletten hoe te reageren”
Gepensioneerd schooldirecteur Pierre Bels is lid van verschillende plaatselijke verenigingen en stond mee aan de wieg van allerlei Stabroekse evenementen. Rond deze periode zit zijn agenda vol om overal Sint gaan te spelen. “Ik ben er toevallig ingerold maar kreeg meteen de smaak te pakken” begint Pierre. “Nu vragen ze mij zowat overal. Van schooloptredens, personeelsfeesten voor bedrijven tot verenigingen die iets extra doen voor de kinderen van hun leden. Soms heb ik twee optredens per dag en dan is het haasten van de ene plaats naar de andere. Voor mij moet het uiterlijke van de Sint tot in de details kloppen. Ik heb een hekel aan Sinten die zich snel, snel omkleden en het einde van de dag in licht beschonken toestand afsluiten. Dat is bedrog ten opzichte van de kinderen die veel slimmer zijn dan we denken. Met dergelijke optredens maken je hun droom kapot. De voorbereidingen om me te transformeren, zoals schminken en kleden, duren soms meer dan een uur en indien mogelijk, kom ik toe per koets”.
Grote evolutie
Volgens Pierre is er een groot verschil met veertig jaar geleden. “In de rol van Sint merk je hoe snel tijden evolueren zowel op vlak van speelgoed als op het vlak van de jongeren zelf”. De periode dat kinderen snel op de schoot van de Sint kwamen om een foto voor het familiealbum te laten nemen is voorbij zegt Pierre. “Kinderen zijn mondiger geworden. Ze durven vragen hoe lang ik onderweg was vanuit Spanje en zelfs lichtjes aan mijn baard trekken om zeker te zijn dat ze bij de echte Sint zitten. Een moeilijk moment beleefde ik toen een Spaans sprekend kind op mijn schoot kwam. Dat begreep niet dat ik, toch afkomstig uit Spanje, hem niet goed verstond. Gelukkig kwam de moeder snel tussenbeide. Een alert kind vroeg me eens om zelf in mijn dik boek, met namen van stoute kinderen, te mogen kijken. Hij wilde zekerheid dat zijn naam er niet in stond”.
Nieuw broertje
Ook inzake speelgoed is er veel veranderd. “Vroeger waren jongens uitgelaten met een elektrisch treintje en meisjes met een pop. Wat ze vandaag allemaal vragen grenst aan het ongelofelijke. Dat gaat van elektronisch ultra-modern speelgoed tot een nieuwe mama, of papa, of een braaf broertje of zusje. Zelfs huisdieren worden aan de Sint gevraagd. Tegenwoordig draait speelgoed meer om merchandising. Het creatieve speelgoed krijgt geduchte concurrentie van allerlei hypes. Denk maar aan computerspellen, K3-hype en een tablet. Graag zou ik eens een kind willen overtuigen dat buiten spelen, in bomen kruipen of een lege kartonnen doos gebruiken als kasteel, nog altijd de beste ontspanning is”. Als reactie op de recente uitspraken over Zwarte Piet is Pierre Bels duidelijk. “Stop met de onzin, of gaan we straks sprookjesdwergen afschaffen wegens discriminatie en moeten we het verhaal van Robinson Crusoe ook herschrijven omwille van zijn zwarte toegewijde helper Vrijdag?”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *