Panopticum Van Caesbeecke plechtig geopend in Lillo

Het Panopticum vol verrassende en bijzondere voorwerpen

Lillo is aan het Kazerneplein met het Panopticum Van Caesbeecke in de Kazemat van Kris Dockx en zijn echtgenote Liesbeth Debra, weer een unicum rijker. Wat u er ziet is geen museum waar voorwerpen in een bepaalde context getoond worden, er is ogenschijnlijk geen samenhang, wat er wel is, is de geest van Omer Honoré Van Caesbeecke die dit alles heeft samengebracht. Aan elk voorwerp zijn unieke verhalen verbonden.

Vooraf aan het bezoek aan het Panopticum werden de aanwezigen op zondag 18 juni, uitgenodigd in het Kruitmagazijn, waar zij muzikaal werden verwelkomd door Peggy en Eddy. 

Anne-Marie Seghers, echtgenote van Wim Goossens, verzorgde de ontvangst en schetste de geschiedenis van het Kruitmagazijn, dat eens in hun bezit was en nadien verkocht werd aan Kris en Liesbeth.  Het Kruitmagazijn herleefde met vallen en opstaan en werd een fijn theater.  In 2016 kwam er het marionettentheater Van Campen bij en werd geïntegreerd in “De Poesje van Lillo”. Liesbeth en Kris gingen wonen in de voormalige Lindelo. In 2020 werd het Landshuis en het Commandeurshuis in gebruik genomen onder de naam ‘Stadhuis’ en in 2022 vond het Panopticum Van Caesbeecke een onderkomen in één van de kazematten.

Omer Honoré van Caesbeecke

Kris vertelde op zijn beurt over de illustere figuur van Omer Honoré van Caesbeecke en zijn rariteitenkabinet en  brengt ook de ‘de wens van Van Caesbeecke’,  een eigen grafsteen,  in vervulling dankzij letterkapster Angele, die hiervoor in de bloemetjes werd gezet.

Daarna trok het gezelschap naar het Panopticum. “Mensen met een pacemaker of angsten, zijn gewaarschuwd”, zegt Kris alvorens het betreden van de kazemat.  Voorwerpen van folter- en martelpraktijken, een guillotine, medicinale voorwerpen al dan niet nuttig, kijkkasten, waarzegster…  Een opmerkelijke propeller van eerste vliegtuig dat kanaal overvloog,   een rolstoel aangedreven met vliegwiel, doodskisten….  een biechtstoel …  teveel om op te noemen, maar elk voorwerp heeft zijn verhaal en Kris weet daar handig op in te spelen.  Waar of niet waar, daar hebben we het raden naar!

Volgende generatie

Kris en Liesbeth hebben twee dochters Klaartje en Evelien. Op de vraag of zij in de voetsporen van hun ouders treden antwoordden zij: “Het artistieke van onze ouders slaat een generatie over, maar de kleinkinderen hebben er wel oren naar. Ze zijn in ieder geval muzikaal aangelegd en dat bewezen zij met een muzikaal intermezzo met Viktor op de viool, Alexander met gitaar en Elise accordeon. Anna speelt dan weer piano.

dochters: Klaartje en Evelien, kleinkinderen: Anna, Elise, Alexander, Victor en Liesbeth en Kris

Wil je graag een bezoekje aan het Panopticum brengen of kennis maken met het verleden, heden en toekomst van Lillo door middel van verhalen, prestaties met grootbeeld en bezoek aan historische gebouwen, het Stadhuis, Kruitmagazijn, Panopticum, Poterne? Dat kan voor groepen tot 40 personen.  De duurtijd kan in afspraak, beginnend bij 2 uur en kan een volledige dagactiviteit worden met opties ontvangst met koffie/thee en waters, catering broodjes, afsluiten met een drankje.  Reserveren kan via kruitmagazijn@gmail.com – voorstellingen en informatie kruitmagazijn.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *