Ouderen leren skypen met thuisfront

“Hoedje af voor onze bewoners”  

Stabroek – Voor bewoners van woon- en zorgcentra zijn het erg moeilijke dagen. Dat geldt absoluut ook voor al het personeel dat al wekenlang het beste van zichzelf geeft. Het opheffen van de strenge coronamaatregelen is nog niet voor morgen. Dus bezoek krijgen zit er nog niet in. Het wzc Aalm. Cuypers probeert de behoefte aan buitencontact op creatieve manieren waar te maken.

Directrice Nele Houtmeyers : “Al vanaf het begin van de lockdown voor wzc’s vroegen familieleden of ze een laptop of smartphone mochten brengen. Bedoeling was en is om via skype, facetime of WhatsApp toch contact te houden met het thuisfront. Onze bewoners hebben echter meestal geen ervaring in het hanteren van deze moderne communicatiemiddelen. Daarom hebben we enkele personeelsleden aangesteld om onze bewoners in de mate van het mogelijke te leren werken met die nieuwe media. Concreet komt dat erop neer dat er een schema wordt opgesteld. Onze personeelsleden trekken dan van kamer tot kamer zodat iedereen de kans krijgt om te communiceren met het thuisfront. Vooral mekaar kunnen zien, zorgt voor positieve reacties. Het doet de mensen deugd om hun kinderen, kleinkinderen, familie of vrienden te kunnen zien en ermee te kunnen praten.”

“Heeft de familie thuis nog een tablet / Ipad / laptop liggen ? Breng hem gerust langs en wij labelen het apparaat voor uw familielid. Wij zullen onze bewoners begeleiden om te leren videobellen en om gebruik te maken van deze nieuwe technologie!”

Familie en vrienden van de bewoners wordt ook gevraagd om boodschappen, teksten, wenskaarten, tekeningen en foto’s te sturen. Dat kan digitaal via animatie@wzcac.be  Wie alles liever op papier uitwerkt kan dat natuurlijk. De medewerkers spelen dan wel intern voor postbode.

Nele Houtmeyers geeft mee dat telefoneren ook een manier is om te communiceren. Bewoners die niet meer zelfstandig kunnen telefoneren worden uiteraard geholpen. De directrice vraagt in dat geval nadrukkelijk om te bellen tussen 13u30 en 16u. Zo komen de verzorgmomenten zeker niet in het gedrang.

Oproep aan iedereen: Actie “Hoedje af”
“Ons personeel is vol bewondering voor onze bewoners. Wij doen echt ons HOEDJE AF voor de manier waarop zij met de hun opgelegde isolatiemaatregelen omgaan! Daarom roepen wij iedereen op om hun hoedje af te doen voor onze bewoners! Maak een selfie terwijl je een hoed/pet afzet of maak een foto van je huisgenoot terwijl die een hoed/pet afzet. Stuur deze foto naar animatie@wzcac.be met als onderwerp “hoedje af”. Wij hopen om genoeg foto’s bij elkaar te krijgen om bij elke bewoner een foto op de kamer te kunnen hangen”, besluit Nele Houtmeyers.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *