Oude Gans ontvangen op ’t Schoon Verdiep

De Oude Gans werd ontvangen op het stadhuis van Antwerpen

BERENDRECHT/ANTWERPEN – Een jaar lang vierde gansrijdersmaatschappij de Oude Gans Berendrecht haar eeuwfeest. Allerhande activiteiten werden georganiseerd met als hoogtepunt het weekend van 11 en 12 maart op het Solft te Berendrecht waar het veteranenrijden en het koningsrijden plaatsvond.

Op vrijdag 17 november werd een delegatie van de Oude Gans ontvangen op het stadhuis in Antwerpen naar aanleiding van haar 100ste verjaardag.  Er werd bijeengekomen in Den Engel op de Grote Markt, om dan gezamenlijk naar het ’t Schoon Verdiep te trekken waar de afgevaardigden werden ontvangen door Peter Wouters, Antwerps schepen van sport, markten foren.

Peter Wouters: “Het is vaak feest in de polderdorpen, maar de laatste tijd valt er opvallend veel te vieren in het gansrijderswereldje. 50 jaar De Ware Gans, 75 jaar Polderbond, maar zoals het een echte koning of keizer betaamt moet er eentje de kroon spannen en dat is de Oude Gans.  Zij zijn De Great Old van het gansrijden.  Wie met zijn twee voeten in de klei van de polders staat weet dat het gansrijden naast een levendige heel waardevolle traditie ook een echt volksfeest is. We weten donders goed dat gansrijders begaan zijn met het welzijn van de ganzen en zich tegen elke vorm van dierenmishandeling kanten. Laat ons in de ban zijn van het gansrijden en het niet in de ban slaan. We moeten deze folkloristische traditie koesteren en behouden maar tegelijk moeten we openstaan voor inzicht en vernieuwing. Op die manier ben ik er zeker van dat de toekomst van het gansrijden duurzaam en diervriendelijk verzekerd wordt”.

Nadien nam Frédéric Crynen, voorzitter van de Oude Gans het woord.
Fréderic Crynen: “Dat ik hier als voorzitter van de Oude Gans op het Schoon Verdiep zelf het woord mag nemen, zie ik als een grote eer. Het gansrijden stond recent in het oog van de storm met de nieuwe wet die het doden van een dier verbiedt voor volksvermaak. Dankzij de steun van enkele prominente personen ben ik positief dat het gansrijden in zijn huidige vorm zal kunnen blijven bestaan.  Deze ontvangst is een blijk van waardering die we zeer appreciëren. Bedankt aan het stadsbestuur en ons districtsbestuur in het bijzonder burgemeester Carl Geeraerts en schepen Rudi Sempels.

Fré Crynen (voorzitter Oude Gans), Rudi Sempels (districtsschepen), Peter Wouters (Antwerps schepen van sport, markten foren), Jos Crynen (ere-voorzitter Oude Gans) en Carl Geeraerts (districtsburgemeester)

Boek “Eeuwig ganzenrijden” 100 jaar de Oude Gans
Het feestjaar van 100 jaar Oude Gans wordt afgesloten met de voorstelling van het boek, een stadskroniek, met als titel:  “Eeuwig ganzenrijden” 100 jaar de Oude Gans.  Het is een prachtig document over de geschiedenis van het gansrijden, in het bijzonder de geschiedenis van de Oude Gans.

Frédéric Crynen overhandigde dan ook een exemplaar aan schepen Peter Wouters. Nadien werd er nog geklonken op het gansrijden en de Oude Gans. Meer info over het boek kan verkregen worden via info@oude-gans.be

Meer over de ontvangst kan je lezen in ons magazine De Polder dd. 24 november 2023

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *