Oud-gemeentehuis is al tien jaar omgetoverd tot gezellige brasserie

Aziaten staan versteld van het historisch kader van het Landshuis waarin uitbaters Achilles Van der Donck, en zijn echtgenote Dorothy Rondas, hun gasten ontvangen.

“Chinezen kijken hun ogen uit in het Landshuis”
In Lillo wordt de tiende verjaardag gevierd van het Landshuis als brasserie. Het vroegere gemeentehuis van Lillo, op de Havenmarkt, is in die periode uitgegroeid tot een place-to-be voor buitenlandse delegaties die de Antwepse haven bezoeken. “Vooral het historisch kader valt bij Chinezen geweldig in de smaak. Hoeveel foto’s ze, binnen en buiten, al genomen hebben is niet te schatten. Chinezen begrijpen ook niet dat een vroeger, en historisch, officieel gebouw dienst kan doen als brasserie” zegt uitbater Achilles Van der Donck.
Het oud-gemeentehuis van Lillo werd gebouwd in 1877 en bleef in gebruik tot het dorp, in 1960, moest verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. In 1993 werd het oud-gemeentehuis gerestaureerd en tegelijkertijd kreeg het aanpalende Commandeurshuis een opfrisbeurt. Samen vormen zij “Het Landshuis” dat sinds 2007 door Temple-Group wordt uitgebaat als seminarie- en vergadercentrum met restaurantfaciliteiten. Kort daarop kregen ook particulieren kans om er in de brasserie iets te gaan drinken of eten. “Door de crisis werden we genoodzaakt om ook particulieren aan te spreken. Een goede zet want nu krijgt iedereen kans om binnen te treden in het vroegere gemeentehuis” zegt uitbater Achilles Van der Donck. “Lillo ligt midden tussen Zaventem en Schiphol en is uitgegroeid tot uitvalsbasis, voor toeristen en zakenmensen, om de haven te verkennen. Tegenwoordig zijn dat veel Aziaten op doorreis. Wanneer ze hier binnen komen valt hun mond open. Ze zijn vooral onder de indruk van het historisch karakter van het gebouw, en de inboedel”.
Viertalige ontvangst
Achilles Van der Donck heeft zijn infrastructuur aangepast om het de Aziaten zo comfortabel mogelijk te maken. “We zijn de enige zaak in Lillo met een sterk, en gratis, draadloos internet en ons onthaal is viertalig. Bovendien zijn we ook de enige zaak in Lillo die groepen, van 8 tot 120 man, kan ontvangen. Als er Aziatische groepen reserveren, wat steeds meer het geval is, lever ik een originele Aziatische keuken op bestelling. Omdat ze meestal een strak tijdschema moeten volgen kan ik Aziatische groepen, tot 50 man, binnen het uur een lunch reserveren. Wat die gasten allemaal fotograferen is niet te vatten. Ze hebben hun toestel voortdurend in de aanslag. Algemene zichten, details, of gerechten. Alles gaat op de foto. Bovendien staan ze verstomd om een dorpje te vinden dat midden in een industriezone kan overleven. Deze rustige oase is voor hen een verademing tijdens hun tocht door de nabijgelegen industrie”.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *