Oude Gans Berendrecht neemt in stijl afscheid van voorzitter Jos Crynen

Het bestuur van De Oude Gans rond gewezen voorzitter Jos Crynen (ontbreekt op de foto Yannick Schepers)

Vrijdagavond 10 november nam Jos Crynen ontslag als voorzitter van de Oude Gans Berendrecht. Zijn opvolger kwam uit eigen familie want het is zoon Frédéric die voortaan zijn taken zal overnemen.
De avond begon voor Jos en zijn vrouw Lydia als een verrassing. Ze werden thuis in de Jagersrust in Zandvliet opgehaald met een Jaguar en werden afgezet aan de nieuwe schuur van Jef De Schutter aan de Zoutestraat. Onder een oorverdovend applaus kwam hij zichtbaar ontroerd de schitterend versierde feestlocatie binnen. Kersvers voorzitter Frédéric verwelkomde alle leden en sympathisanten en vertelde dat het feit dat de huldiging op 10 november plaatsvond geen toeval is want 10 november 1922 is de officiële oprichtingsdatum. Ze zijn de oudste van alle nog actieve gansrijdersverenigingen en hebben doorheen hun bestaan slechts 6 verschillende voorzitters gekend. Frédéric is dus de zevende en de derde opeenvolgende Crynen. Fons was voorzitter sinds 1971 en Jos volgde zijn broer op in 1979 op en nu de Fré. Al 46 jaar Crynen aan het bewind, van gansrijdersbloed gesproken. Onder Jos zijn voorzitterschap kende de verenigingen slechts 1 keizer Alex Cleiren in 1980 en die was ook aanwezig. Al hopen ze (en met hen ook voorzitter van de Polderbond Frans De Schutter), dat ze op 18 maart 2018 op het Solft in Berendrecht een nieuwe mijlpaal mogen vieren met een keizerstitel. Het is dus 37 jaar geleden en Fré grapte nog dat gansrijden gelukkig geen voetbal is want bij zulke ‘mindere’ resultaten en het uitblijven van titels wordt een trainer normaal aan de kant geschoven. “Maar het heeft ons niet klein gekregen, integendeel, het heeft ons enkel sterker gemaakt”, aldus Frédéric.
Huldiging
Bij een afscheid hoort een viering. Jos kreeg uit handen van ondervoorzitter André Aendekerk, die met hem sinds 1982 in het bestuur zat, een gepersonaliseerde wandelstok. Daarop gaf Jos zijn laatste speech. Hij dankte het bestuur maar zeker ook de vrouwen en onbaatzuchtige mensen voor: het smeren van de broodjes, helpen bij de barbecue en allerlei andere jobkes. Voor hem was het 38 jaar niet werken maar een prachtige hobby. “Ik ben naar de vereniging gekomen met 2 linker handen maar sinds 1982 zijn er 2 rechterhanden: Jos en Dré. Wij hebben 35 jaar veel werk verricht. Soms minder goeie en harde beslissingen moeten nemen, maar altijd voor het goede verloop van de vereniging. Tijdens de laatste Bloewaaijt heb ik gezien dat alles goed was en dat ik niet moet wakker liggen.”, aldus Jos.
Polderbond
Jos Crynen is niet alleen actief geweest in zijn eigen vereniging maar was vele jaren penningmeester van de Polderbond en samen met voorzitter Frans De Schutter heeft hij vele waterkes doorzwommen. Laatste huzarenstukje was toch wel het verkrijgen van het lang verwachte vierde paard vertelde Frédéric waarop een luid applaus losbarstte in de zaal. Frans De Schutter zei dat ze steeds goed hebben samengewerkt, dat Jos wel altijd gevochten heeft voor zijn eigen vereniging maar legde zich ook neer bij de meerderheid. “Hij heeft ook dikwijls aan mijn mouw getrokken om op tijd te stoppen en over te gaan naar een volgend punt op de vergadering maar ik hoop dat het vanavond niet op tijd zal stoppen.”, aldus Frans. Vervolgens werd Jos benoemd tot ere-lid en ere-voorzitter en kreeg hij van penningmeester Georges Poussière een medaille en oorkonde.
Kunstwerk
Toen werd het even stil gemaakt voor een videoboodschap van Theo Reynaerts. Hij is nog niet zo lang lid maar zijn roots liggen wel bij de vereniging. Al enkele jaren observeert hij Jos tijdens het gansrijden. “Ik was er om een beeld te krijgen van een man met hart en ziel voor de vereniging en hij heeft dat jaren met stijl gedaan. Steevast zat hij achter zijn tafel te schrijven en met zijn andere hand in zijn haar”, aldus Theo. Hij maakte daarvan een schitterend beeldje. Namens een 30-tal leden kreeg Jos een cadeaubon voor een weekendje weg. Vervolgens bracht steun en toeverlaat Silke De Hert een mooi gedicht en zei dat het mooie aan de Oude Gans is dat je er kan zijn wie je bent. Tenslotte werd de nieuwe vlag officieel ingehuldigd en kon men aanschuiven aan een schitterend buffet en daarna de beentjes strekken op de dansvloer.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *