Otter-expo Vroente uitgesteld

KALMTHOUT – ‘Olga de otter reist door Vlaanderen’ bestaat uit panelen met wetenswaardigheden over otters, informatie over hun comeback en enkele quizjes. GroenRand is natuurlijk verheugd over het feit dat de otters na dertig jaar afwezigheid weer terug zijn.

Als de otter gedijt, gaat het ook goed met de vogels, vissen, flora en alles wat tot zijn ecosysteem behoort.

Maar er is nog werk aan de winkel. De waterkwaliteit en het visbestand in de Antitankgracht is verbeterd, waardoor otters er opnieuw kunnen leven. Anderzijds is het gehalte aan kwik en PCB’s vaak nog te hoog en er zijn nog niet genoeg rustgebieden. Op een aantal plaatsen vormt het kruispunt tussen wegen en waterwegen een acuut knelpunt voor de otter: dit zijn typisch plaatsen waar ze als verkeerslachtoffer sneuvelen. 

Via het toekomstig soortbeschermingsprogramma voor de otter wordt gezocht naar oplossingen om 45 conflicten te ontwarren. 

De Vlaamse overheid heeft een beleidsplan, maar dat kan nog ambitieuzer. Iets dat we met ‘Olga de otter’ willen aankaarten.

GroenRand kreeg echter het bericht dat omwille van de coronamaatregelen De Vroente tijdelijk gesloten is tot en met 18 april 2021. De ottertentoonstelling start dus niet op 1 april.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *