Orgelpunt van het Antwerpse Lutherjaar op 28 oktober in de Sint-Carolus Borromeuskerk

Emmanuel Van Kerckhoven

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Martin Luther in Wittenberg zijn 95 stellingen over de aflaat publiceerde. Hierdoor kwam een debat op gang in kerk en samenleving dat de loop van de geschiedenis heeft veranderd. De datum wordt wereldwijd aangegrepen om stil te staan bij wat er toen is gebeurd en de gevolgen die dit heeft gehad, tot op de huidige dag. De herdenking in 2017 gebeurt in een setting die de grenzen overschrijdt: Protestanten en rooms-katholieken willen ‘samen leren van het verleden’. Dat het muzikale orgelpunt van het Antwerpse Lutherjaar plaatsvindt in de Carolus Borromeuskerk, de kerk die in Antwerpen de belichaming is van de contrareformatie, zegt genoeg. De tijden zijn veranderd, en in dit geval ten goede.
De Protestantse Cultuurkring Antwerpen (Procant vzw), wil met dit concert de betekenis die Luther voor de cultuur, en met name voor de kerkmuziek heeft gehad, in de verf zetten. Zij gaf Willem Ceuleers (°1962) de opdracht een cantate te componeren om het Lutherjaar te vieren. De muziek is gecomponeerd in de muzikale stijl van Bach. Ook Bach’s cantate op het lutherlied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) staat op het programma.
Het concert gebracht door The Antwerp Baroque Orchestra & Het Groot akkoord o.l.v. Emmanuel Van Kerckhoven gaat door op 28 oktober 2017, 20u, Carolus Borromeuskerk Antwerpen. Dr. Dick Wursten (causerie: ‘Zonder Luther geen Bach’) zorgt voor duiding bij het concert
Inkom:  €15: info en reservatie: www.luther2017.be/concert –  www.theantwerpbaroqueorchestra.com

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *