Orgel- en klavecimbelconcert in Sint Laurentiuskerk

Ben Van Nespen

EKEREN – Op zondag, 1 oktober om 15 u concerteert Ben Van Nespen op het 17de eeuwse Bremserogel uit Wilmarsdonk en zijn persoonlijk klavecimbel in de Sint-Laurentiuskerk, Schoonbroek 101, 2180 Ekeren (Schoonbroek). De ruimere muziekgemeenschap herdenkt dit jaar de 400ste sterfdag van William Byrd, “Father of Musick”.

William Byrd (Lincoln (?), circa 1543 – Stondon, Essex (?), 4 juli 1623) was een Engels componist. Hij was een van de grootste componisten van zijn generatie. Zijn naam wordt ook soms als Bird, Byrde en Byred vermeld. Hij schreef zowel geestelijke als wereldlijke muziek, zowel vocale werken als instrumentale muziek. Zijn oeuvre bevat onder andere 61 Latijnse motetten in twee boeken met Cantiones Sacrae, 99 Latijnse motetten in twee boeken Gradualia, 61 beurtzangen, 3 missen (voor 3, 4 en 5 stemmen), psalmen, sonnetten, liederen, canons, liefst 120 stukken voor klavier (spinet, virginaal, clavichord en orgel) en madrigalen. William Byrd overleed als tachtiger op 4 juli 1623. Ondanks aanvaringen met zijn werkgevers en de boetes die hij daardoor moest betalen, stierf hij rijk en werd hij in de annalen van de Chapel Royal opgenomen als “Father of Musick”.

Ben Van Nespen (Antwerpen, °1978) kwam reeds op jonge leeftijd in contact met het orgel en het klavecimbel aan de Muziekacademie “Jozef Pauly” in Ekeren. Op 15-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste orgelrecital, met op het programma de complete cyclus “La Nativité du Seigneur” van Olivier Messiaen, in de St.-Katharinakerk in Hoogstraten.
Aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde hij de meestergraad en het specialisatiediploma voor orgel bij Reitze Smits en tevens de meestergraad voor klavecimbel bij Kris Verhelst.
Daarnaast volgde hij diverse cursussen bij o.a. Jos Van Immerseel, Joris Verdin, Ludger Lohmann, Hans-Ola Ericsson, Stef Tuinstra en Menno van Delft. Hij behaalde verschillende prijzen:
1ste prijs voor klavecimbel in de “Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet” (1996-97). 1ste prijs op het 7e Orgelconcours in Leiden (1998), in de categorie “20ste-eeuwse muziek”. 1ste prijs op het orgelconcours “Musica Antiqua” in Brugge (2009), als eerste Belg ooit sinds de stichting van het festival en het orgelconcours in 1964.


Inkomkaarten kosten 12 euro aan de kassa en 10 euro in voorverkoop. Kaarten kunnen gereserveerd worden via orgelekeren@gmail.com of 0475/393885. Meer info over het 23ste Orgelfestival Ekeren op www.orgelekeren.be (BVDB)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *