Opvangcentrum asielzoekers sluit deuren op 7 mei


KALMTHOUT – In onderling overleg tussen Fedasil en uitbater G4S werd beslist om het opvangcentrum in Kalmthout te sluiten voor het contract afloopt.  Dat kondigt Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, aan.
Sammy Mahdi : “Het opvangcentrum in Kalmthout is in gebruik sedert november 2020 maar kan nooit tot de volle capaciteit worden gebruik wegens het ontbreken van de nodige vergunningen. Een goed opvangnetwerk kan alleen maar gerealiseerd worden met respect voor en in dialoog met het lokale bestuur. In de driehoeksrelatie lokaal bestuur, federale overheid en privépartner is dit moeilijk wegens de tegengestelde belangen van de betrokken actoren.”
Mahdi wil de komende maanden meer rust brengen in het opvangnetwerk door het aantal opvangplaatsen te stabiliseren en voldoende bufferplaatsen te voorzien in tijden van nood. “Het jojobeleid uit het verleden was problematisch. Een asielcentrum openen, sluiten en dan weer openen, daar wordt werkelijk niemand beter van. Contractuele afspraken met privé-partners maken het duidelijk moeilijker om later een goede verstandhouding te hebben met steden en gemeenten”, gaat Mahdi verder.
Burgemeester Lukas Jacobs was vanaf dag één tegenstander van het opvangen van asielzoekers op die locatie. “Als gemeente zijn we nooit betrokken geweest bij deze keuze. Integendeel, ik had steeds de indruk dat zakelijke belangen van de eigenaar hier meer speelden dan de kwaliteitsvolle opvang van mensen die op de vlucht zijn.”
Volgens de Kalmthoutse burgemeester is het gebouw aan de Putsesteenweg ook ongeschikt voor de opvang van asielzoekers. Het is ook te klein en slecht gelegen vanwege de verkeersonveilige ontsluiting voor voetgangers en fietsers.
Lukas Jacobs : “G4S lapte verschillende voorschriften aan zijn laars. Er waren ook verschillende bouwovertredingen, er was gevaar door het verkeerd verwijderen van asbest en er waren problemen met de brandveiligheid. Daarom heb ik als burgemeester de werken verschillende keren moet stilleggen. Bovendien was de uitbreiding strijdig met de ruimtelijke voorschriften van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Woonbos in die omgeving.”
“Als gemeente blijven we ons inzetten, zoals de voorbije 10 jaar, voor de kleinschalige opvang in onze gemeente. Dat gebeurt voor een 40-tal bewoners in huizen of appartementen, die worden gehuurd met middelen van Fedasil. Dat werkt veel beter dat de private collectieve opvang die nu wordt gesloten. Het is niet alleen goedkoper ook, het zorgt ook voor een veel betere integratie in de buurt en spreiding in de gemeente”, aldus nog Lukas Jacobs.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *