Opendeur van de chemie en life sciences tijdens komend weekend

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei organiseert Essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, een opendeurweekend in een 60-tal bedrijven en kennisinstellingen. Speciaal naar aanleiding van het Internationaal Jaar van de Chemie kan het grote publiek een unieke blik werpen achter de schermen van een hele reeks chemiebedrijven in ons land. Voor wat onze streek aangaat zijn vooral de bedrijven in het Antwerpse havengebied van belang.
Tijdens deze opendeur ontdekt de bezoeker dat chemie overal aanwezig is in ons dagelijks leven en dat de sector vele duurzame oplossingen biedt door niet aflatende investeringen in innovatie en onderzoek. Bezoekers leren er hoe een chemiebedrijf werkt en maken kennis met jobs in de chemie. De sector heeft tegen 2020 immers 16.000 nieuwe mensen nodig om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen.
Op zondag 22 mei om 09.30 u wordt bij BASF Antwerpen en Evonik de aftrap gegeven in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters, Antwerps gouverneur Cathy Berx, gedeputeerde voor economie Koen Helsen en havenschepen Marc Van Peel.
Minister-president Peeters maakt er bekend hoe de Vlaamse Regering duurzame chemie als speerpuntsector van het Vlaams industrieel en innovatiebeleid een impuls wil geven.
De volgende bedrijven in onze regio doen mee aan dit ophefmakend initiatief, waarbij de bezoekers allerlei kijk- en doe-dingen worden aangeboden, met aparte belevenissen voor de jeugd, met kinderopvang en vaak ook met hapjes en drankjes.

Zondag 22 mei 2011
Air Liquide
Kom en ontdek de activiteiten binnen de Air Liquide groep op 22/5 van 10.00 u tot  17.00u.   
Industriële gassen : van productie tot toepassingen (Ruimtevaart, Gezondheid, Diepzeeduiken, Industrie, Pijpleidingen …)
Waar? Scheldelaan 600 (Haven 725), 2040 Antwerpen:Zandvliet
Wanneer ? 10u-17u – www.airliquide.com

BASF
De kids kunnen experimenteren in ons kei-tof labo of deelnemen aan een kleurrijke, vurige chemieshow met spectaculaire proefjes. Ontdek het BASF-terrein tijdens een ritje met de trein of of bezoek de interactieve tentoonstelling en zie met eigen ogen hoe BASF een antwoord biedt op globale uitdagingen zoals energie, voeding, bouw en mobiliteit met haar producten en innovaties. Of neem een kijkje achter de schermen van onze installaties en technical services. Of kom je liever op adem tijdens een korte massage? Je ziet: voor ieder wat wils. Wees welkom!
Waar? Scheldelaan 600 (Haven 725), 2040 Antwerpen/Zandvliet – Wanneer ? 10u-17u – www.basf.com

Bayer
Tijdens de opendeurdag leer je meer over de duizend-en-een manieren waarop de ontwikkelingen van Bayer een rol spelen in het dagelijkse leven en over onze continue zoektocht naar innovaties. Er zijn rondleidingen en demonstraties, je kunt deelnemen aan experimenten en verschillende processen en technieken live aanschouwen. Je kunt geleide wandelingen maken langs de productieinstallaties en een bezoekje brengen aan het labo en de bedrijfsbrandweer.Voor de kleinsten is er animatie voorzien.
Waar? Scheldelaan 420 (Haven 507), 2040 Antwerpen/Lillo
Wanneer? 10u-17u  – www.bayer.com

Evonik

Op de opendeurdag op 22 mei richt Evonik Antwerpen zich specifiek naar de jeugd. Het is de bedoeling om de aanstormende generatie enthousiast te maken voor technische beroepen. Het neusje van de zalm is de Wind Explorer! Een elektrische wagen die erin slaagde om met een budget van slechts 10 euro aan elektriciteit bijna 5.000 km ver door Australië te rijden. Deze wagen bevat alle essentiële technologieën voor de mobiliteit van de toekomst.
Waar? Tijsmanstunnel West, 2040 Antwerpen/Lillo
Wanneer? 10u-17u – www.evonik.com

Fina Antwerp Olefins / Total Petrochemicals
Kom met eigen ogen kijken hoe wij nafta (quasi het enige eindproduct van de raffinaderij dat niet als brandstof dienst doet) op duurzame wijze omzetten tot hoge-densiteitspolyethyleen, één van de meest gebruikte types plastic. Via een busrondrit met enkele uitstappunten ontdek je het ganse productieproces. Ben je op zoek naar een job? Mis dan zeker onze jobcorner niet! En ook de kleinsten kunnen zich uitleven: in het springkasteel of het doe-labo voor kids. Tot slot verklappen we zelfs onze primeur: wat dacht je van een rondje schaatsen onder de zomerzon? Kom het uittesten op onze kunststof schaatsbaan, gemaakt uit hoge-densiteitspolyethyleen!
Waar? Scheldelaan 10, 2030 Antwerpen/Lillo
Wanneer ?  10u-17u  – www.be.total.com

Indaver (ook zaterdag)
We tonen u hoe we duurzaam omgaan met afval met de focus op valorisatie van materialen en energie. U kunt een bezoek brengen aan ons laboratorium en horen hoe we afvalstoffen op voorhand karakteriseren en controleren bij aanlevering. U kunt onze mensen aan het werk zien in onze controlekamer. We geven u uitleg bij de bouw van Medipower, een installatie om medisch afval te verwerken. Met een bus rijden we tot op onze deponie: zo ziet u hoe we onze restproducten veilig deponeren. U bent welkom op zaterdag 21 en zondag 22 mei, telkens van 10u tot 16u. Voor kleine kinderen voorzien we animatie onder begeleiding. Voor sollicitanten geeft onze personeelsdienst info over onze vacatures en arbeidsvoorwaarden.
Waar? Poldervlietweg 5 (Haven 550), 2030 Antwerpen/Lillo
Wanneer ? 10u-16u – www.indaver.be

Ineos Manufacturing

Op regelmatige tijdstippen wordt een rondleiding met gids door onze productie eenheden voor HDPE en PP gegeven. Voor de kinderen is er tijdens deze toer een kinderopvang met speelparadijs voorzien.
Tevens wordt er in ons labo demonstraties gegeven, en worden de eindproducten tentoongesteld. Er is catering met een friet-en wafelkraam.
Waar? Scheldelaan 482, 2040 Antwerpen/Lillo
Wanneer ? 10u-16u  – www.ineos.com

Solvay Chimie (site BASF Antwerpen)
Waar? Scheldelaan 600 (Haven 725), 2040 Antwerpen/Zandvliet
Wanneer ? 10u-17u – www.solvaychemicals.com

SolVin (site BASF Antwerpen)
Waar? Scheldelaan 600 (Haven 725), 2040 Antwerpen /Zandvliet
Wanneer ? 10u-17u – www.solvayplastics.com

Havencentrum Lillo

Gratis rondleidingen, alle informatie over de haven aanschouwelijk voorgesteld
in onze tentoonstelling met interactieve mogelijkheden.
Waar? Scheldelaan 444, 2040 Antwerpen/Lillo
Wanneer? 10 tot 17 u. -www.havencentrum.be


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *