Op theevisite bij Davidsfonds Putte

Op maandagavond 7 november kon je genieten van een lekker kopje echte thee in het Ravenhof te Putte. Davidsfonds Putte Grens had daar voor Ann Vansteenkiste uitgenodigd, de theemeester bij uitstek, die daarover een boek heeft geschreven en bovendien door chefkok  Sergio Herman gevraagd  voor haar  exclusieve rechtreeks geïmporteerde thee.

Maar vermits Ann op ‘theereis’ was werd zij vervangen door Marijke De Ghein. Samen met haar assistente Sally nam zij de talrijke aanwezigen mee op reis door het wereldje van echte thee en de geneugten ervan.

Vooreerst werd een belangrijk onderscheid van thee gemaakt. Men kan alleen van echt thee spreken wanneer het waterig aftreksel afkomstig is van de bladeren van de Camellia sinenis. Een tropische plant met roswitte geurige bloesem die in diverse landen groeit.  Het aftreksel van zaden van venkel, bloemetjes van kamille, stukjes fruit … noemt men infuus, met onderscheid van kruiden- en vruchteninfusies.

Nadien volgende een uiteenzetting over de geschiedenis van de thee te beginnen in China, de bakermat van onze theecultuur en was het tijd om te proeven.

Vijf  verschillende soorten thee werden gezet. Een witte thee uit China:Yin Zhen, een groene thee uit China: Mao Feng Huangshan, een rode thee uit Taiwan: Formosa Oolong, een zwarte thee uit China: Bailin Kongfu en een eigen ontwerp van Ann: Chocola-té, Een mengeling van 2 zwarte en één rode thee met toevoeging van ruwe geplette cacaobonen. Deze thee is edel subtiel bitter die een perfect evenwicht vormt bij chocolade of zoete desserts.

Thee wordt niet allen gedronken, maar kan ook in de voeding als smaakversterker in gerechten dienen en bevat bovendien inhoudstoffen die goed zijn voor de gezondheid.

Tenslotte kregen alle aanwezigen nog de nodige tips om het perfecte kopje thee te zetten.

Sop niet zomaar gauw een theebuiltje in je tas maar  laat het water op de juiste temperatuur  komen, laat de verse theeblaadjes de nodige tijd trekken in een glazen of porseleinen theepot en probeer puur, zonder zoetstof te genieten van de stille kracht van thee.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder