Oorlogswandeling: Tussen Dodendraad en V-Bommen

Op vrijdag 11 november herdenken we de Wapenstilstand van Wereldoorlog I. Op 11 november 1918 kwam een einde aan ‘de grote oorlog’, het meest dodelijke conflict dat de wereld ooit kende.
Hoewel Kalmthout ver verwijderd lag van het strijdgewoel, was de oorlog hier toch tastbaar aanwezig. Aan de Belgisch-Nederlandse grens hadden de Duitsers een elektrische draadversperring van 2000 Volt opgesteld. De ‘dodendraad’ liep dwars door het grondgebied van onze gemeente. Vele Kalmthoutenaren waren actief bij het smokkelen van mensen, goederen en berichten doorheen deze draad.

Tijdens een rondleiding van 2,5 uur (4 km) lopen we langs een deel van het tracé van de draadversperring, vertellen we verhalen over passeurs en smokkelaars en brengen we een bezoek aan het ‘vluchtkapelletje’.
Ook de littekens die Wereldoorlog II achterliet in het landschap van de Kalmthoutse Heide krijgen de nodige aandacht.

Praktisch
Datum: vrijdag 11 november om 13.30 u
Startplaats: aan het kanon, parking Putsesteenweg, Kalmthout
Vooraf inschrijven bij de Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, 2920 Kalmthout, 03 666 61 01, toerisme@kalmthout.be. Deelname: 4 euro/persoon
Gids: Hedwig Lauriks

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder