Kapellenbos in Oorlog

Een wandeling langs militair erfgoed in het Mastenbos op zondag 13 november 2011
Tot verwondering van velen bevinden zich net ten zuiden van Kalmthout, meer in het bijzonder in en rond het  verrassend mooie Mastenbos, zeer zichtbare sporen uit beide wereldoorlogen. Meest bekend is vanzelfsprekend de anti-tankgracht die door Kapellenbos loopt. Langs het tracé liggen enkele bunkers, waaronder een grote sluisbunker.
Tegenover de ingang van het Mastenbos bevindt zich fort Ertbrand, één van de pantserforten van de vesting Antwerpen. Het werd opgeleverd in 1912, zoals blijkt uit de datum boven de poort. Het is privébezit en dus niet toegankelijk voor bezoek. De ingang is wel voldoende zichtbaar.
Minder gemakkelijk waar te nemen, maar zeer aanwezig binnen het bos is een vrij intact deel van de Duitse bunkerlinie uit 1917. Talrijke sporen van loopgraven laten toe het vroegere concept van deze linie te herkennen.
Jan Ingelbrecht werd geconfronteerd met deze getuigen uit het oorlogsverleden van de streek bij een opdracht als natuurgids en is verder blijven zoeken in literatuur en archieven. Tijdens een  wandeling van 2u15 (5 km) in dit prachtig stuk natuur zal hij uitgebreid toelichting geven over de uitzonderlijke en weinig bekende overblijfselen en over de natuurlijke rijkdom van dit bos.

Praktische info
Datum: zondag 13 november om 13u30
Start: parking Mastenbos, Oude Galgenstraat, Kapellenbos
Deelname : € 4  
Gids: Jan Ingelbrecht
Inschrijven kan tot en met zaterdag 12 november bij de Dienst Toerisme Kalmthout, tel 03 666 61 01,  toerisme@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *