Ook Stabroek zegt “neen” tegen Nationaal Park

©grenspark Kalmthoutse Heide

STABROEK – Het college van burgemeester en schepenen steunt de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide om een Nationaal Park te worden niet. Eerder deze maand deden Wuustwezel en Essen al hetzelfde.

Vlaanderen wil er vier Nationale Parken bij en Grenspark Kalmthoutse Heide is een van de kandidaten. Voor het Grenspark zou die titel betekenen dat het een kwaliteitslabel krijgt en ook een pak middelen van de overheid. Maar landbouwers en grondbezitters uitten eerder al hun bezorgdheid. Naast Essen en Wuustwezel zegt nu ook de gemeente Stabroek “neen’.

De kandidatuurstelling zorgde voor heel wat onrust onder de boeren. Zij vreesden immers dat hun landbouwgronden opgenomen zouden worden in de zone van Nationaal Park (of eraan zouden komen te grenzen) en dus ook aan strengere voorwaarden zouden moeten voldoen. Die bezorgdheid leefde ook bij de besturen van betrokken gemeenten. Daarom is het Grenspark Kalmthoutse Heide met het studiebureau Omgeving en diverse partners in overleg gegaan om zo een gedragen masterplan uit te werken. Dat voorziet onder meer dat de huidige oppervlakte van 6.000 hectare kan uitgroeien tot 14.000 hectare, waarvan 6.000 hectare in Vlaanderen en 8.000 hectare in Nederland. De ingecalculeerde uitbreiding beslaat vooral ruimte dat vandaag al natuurgebied is. Denk maar aan de Antitankgracht, het Ertbrandbos, het Markiezaat, het Peerdsbos en De Zoom.


Eind maart werd dat plan gelanceerd bij het grote publiek. Het schepencollege van Stabroek besluit om niet mee te stappen in het Nationaal Park Vlaanderen. “We dragen het beheer en behoud van natuur in al zijn facetten op het grondgebied hoog in het vaandel. Over de huidige samenwerking binnen het Grenspark zijn we tevreden, maar we hebben besloten de samenwerkingsovereenkomst voor de kandidatuur tot Nationaal Park Kalmthoutse Heide niet te ondertekenen. Bij het opstellen van het masterplan en operationeel plan is onvoldoende coalitievorming geweest die de verschillende belanghebbenden dichter bij elkaar brengt. Er is onvoldoende draagvlak overheen de verschillende actoren en domeinen. Dat blijkt uit een ongunstig advies van de landbouwraad en een voorwaardelijk gunstig advies van de milieuraad”, zegt burgemeester Rik Frans.
Landbouwschepen Sarah Demartelaere (N-VA): “Voor onze landbouwers is het label nationaal park niet wenselijk. Ze zijn wel voorstander van een sterk Grenspark binnen de huidige contouren. Nog eens land afstaan is geen optie. Vergeet niet dat de landbouwers in Stabroek in het verleden al veel landbouwgronden hebben verloren aan de havenuitbreiding en voor natuurcompensaties. Onze landbouwers willen niet dat er gronden op het Stabroeks grondgebied worden ingekleurd.”
(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *