Onzekerheid in haven na veto Chinezen tegen P3-alliantie

In de Antwerpse haven ontstond donderdag 19 juni onzekerheid nadat de Chinese regering een veto had gesteld tegen P3 een alliantie van drie wereldrederijen (MSC, Maersk en CMA CGM).
De Chinezen waren meteen beducht voor de eigen staatsrederijen China Shipping en Cosco die klanten zouden verliezen. P3 daarentegen streefde, door het samengaan, naar een aandeel van 46% op de containermarkt. Samen met de geplande verhuis van MSC uit het Delwaidedok (Rechteroever) naar het Deurganckdok in de Waaslandhaven, zou dit de uitbreiding van de haven op de Linkeroever noodzakelijk maken. Dit alles wordt nu in twijfel getrokken door o.m. Jan Creve van het Actiecomité Doel 2020. Die beweert dat de cijfers voor Linkeroever en Deurganckdok al jaren gemanipuleerd worden door het Havenbedrijf. In het licht van de ‘ontbinding’ van P3 zegt hij dat er nu ‘geen reden meer is om een verdere havenuitbreiding op de Linkeroever te bepleiten.’
Donderslag
Dirk Oellibrandt, general Manager van de MSC Home Terminal aan het Delwaidedok te Berendrecht zei gisteren dat de beslissing van de Chinese regering betreffende de P3 -alliantie er kwam ‘als een donderslag bij heldere hemel’. ‘Dit is voor ons een totale verrassing’, zei hij. ‘Of er voor Antwerpen dingen wijzigen, kan ik niet zeggen. Het is koffiedik kijken. Wij blijven in ieder geval bij het behoud van wekelijks 2 aanlopen in Antwerpen van schepen met een capaciteit van 14.000 teu (standaardcontainers, red.). Volgens Oellibrandt gaat de verhuis van MSC naar het Deuganckdok verder zoals gepland. Ook bij het Havenbedrijf, meer bepaald bij havenschepen Marc Van Peel, was er onzekerheid: ‘Ik kan niet zeggen welke invloed de beslissing over het ontbinden van de P3 zal hebben op onze haven. We weten ook niet hoe de andere rederijen gaan reageren. En de verhuis van MSC naar het Deurganckdok? Dat die verdergaat ligt voor de hand, vermits de containerschepen steeds maar groter worden en gegeven het feit dat de grote rederijen dreigen uit te wijken naar andere havens.’ (sdl)

Delwaidedok
Delwaidedok

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder