Nieuwe parking aan ingang Oud Broek krijgt vorm

Het gemeentebestuur van Stabroek met technisch directeur Ron Vermetten (tweede van rechts)

STABROEK/PUTTE – De aanleg van de nieuwe parking aan het begin van het Oud Broek krijgt stilaan vorm. Tegen half november zal de parking gebruiksklaar zijn en plaats bieden aan 166 autostandplaatsen.


De werkzaamheden zijn in volle gang

Het kasteel Ravenhof is sinds 1979 in de handen van het lokaal bestuur van Stabroek. In de jaren ’80 hebben zich op de verschillende verdiepingen een tiental verenigingen gevestigd. Momenteel is het Ravenhof wegens renovatiewerken gesloten. De vele activiteiten die de verenigingen organiseerden zorgden telkens voor parkeerproblemen. De parking aan de inrit van het Ravenhof is te klein en auto’s werden in de berm geparkeerd.
Ook de bijkomende parking in het bos, was niet ideaal. De toegangsweg was vaak allesbehalve berijdbaar en bovendien was er geen verlichting.


“Voor een goede werking van het Ravenhof moet er ook goede parkeergelegenheid voorzien worden”, zegt burgemeester Rik Frans. “Vandaar dat we deze parking aanleggen, goed voor 116 voertuigen, met een uitbreiding van extra 50 auto’s”.
Het dossier rond de parking sleep al vele jaren aan. In 2016 bereikte Stabroek en Woensdrecht een akkoord, er was toen sprake van 200 wagens. De parking zou op Nederlands grondgebied komen, Stabroek zou betalen. Het plan stuitte op fel verzet van Nederlandse omwonenden. Er moest terug een procedure voor ruimtelijke uitvoeringsplan opgestart worden. De gemeente maakte een akkoord met de eigenaars van de gronden die rond de parking liggen. In april 2023 werd de omgevingsvergunning voor de aanleg van de nieuwe parking met een groene buffer aan het Ravenhof bekomen. Na het bouwverlof startte de werken.

Het voorste gedeelte van de parking biedt plaats aan 116 auto’s

De parking wordt aangelegd in twee delen. Er is een permanente parking met 116 plaatsen en een overflow parking met 50 plaatsen. De overflow parking wordt met barelen afgesloten, zowel aan de grote parking als aan de Kasteeldreef, en kan bij grote evenementen opengesteld worden.
“De verharding wordt tot een minimum beperkt en komt alleen op de noodzakelijke toegangen tot de individuele parkeerplaatsen. De overflow parking wordt volledig aangelegd met waterdoorlatende materialen. Aan de zonegrens met de woon/tuinen van de AC Swinnenstraat en Plantinlaan komt een afsluiting van 2 meter met onderaan een doorsteekbare opening voor de kleine fauna. Er wordt een wal aangelegd van 1,5 meter, voorzien met groenbeplanting. Zo hebben de aanpalende buren ’s avonds geen hinder van de koplampen van de auto’s” zegt Ludo Reyntjens, schepen voor openbare werken. “Op de parking zullen ook twee elektrische laadpalen worden voorzien”.

De parking heeft een in- en uitrit aan het Oud Broek. Bij gebruik van de overflow parking zal de uitrit via de Kasteeldreef gebeuren. Naast het Oud Broek komt er een pad, voorzien van lage verlichting, richting Ravenhof, zodat bezoekers veilig naar kasteel kunnen wandelen.

De parking in het bos verdwijnt

De parking aan het kasteel blijft bestaan, de parking in het bos verdwijnt en wordt terug opgenomen in de natuur. De aanleg van de parking zal midden november voltooid zijn. De aanplanting start aansluitend en is klaar op het eind van het jaar. De aanleg werd vergund aan de firma Vermetten Wegenbouw uit Merksplas. Kostprijs: 573.6678,15 euro.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *