Nieuwe MRI in AZ Klina zorgt voor verfijnde diagnostiek en korter onderzoek voor patiënten

BRASSCHAAT – Sinds vorige week heeft AZ Klina een gloednieuwe MRI in gebruik. Het toestel is het neusje van de zalm wat AI (artificiële intelligentie) betreft. Dat zorgt onder meer voor een optimale beeldkwaliteit en een snellere verwerking van de scanonderzoeken. Hierdoor kunnen nu meer patiënten per dag gescand worden dan voordien.


Belangrijk, want de vraag naar MRI-onderzoek in AZ Klina is erg groot. Deze toptechnologie wordt gecombineerd met veel aandacht voor licht en ruimte in de aankleding van de MRI-zaal, wat het onderzoek voor patiënten ook aangenamer maakt.


Een gloednieuw toestel voor AZ Klina
Een MRI toestel moet in België na 7 jaar ofwel volledig vervangen worden of een erg grondige upgrade krijgen, waarbij minstens de helft van de aankoopsom opnieuw geïnvesteerd wordt. Dit geeft patiënten de garantie dat ze gescand worden met een up-to-date toestel. AZ Klina besloot om te investeren in een gloednieuw toestel.
“Een weloverwogen keuze”, bevestigt dokter Peter Bracke, diensthoofd medische beeldvorming. “Ons ziekenhuis heeft een specifieke positie in de Noordrand van Antwerpen. De vraag naar MRI onderzoek is veel groter dan wat wij kunnen uitvoeren met het ene toestel dat ons tot nu door de overheid is vergund. We kunnen dit voor een stuk verhelpen met een gloednieuw toestel dat koploper is in AI (artificiële intelligentie).” 


AI biedt patiënten heel wat voordelen
Het gebruik van AI algoritmes heeft onder meer invloed op de beeldkwaliteit. De optimale beeldkwaliteit van deze nieuwe MRI maakt zelfs kleinere letsels beter waarneembaar, waardoor de diagnostiek nog verbetert. En het heeft impact op de snelheid waarmee scanonderzoeken worden uitgevoerd.
Dokter Bracke: “AI zorgt er ook voor dat bepaalde onderzoeken deels semi-automatisch worden uitgevoerd. Sommige MRI-onderzoeken duurden vroeger 40 minuten, nu scannen we in pakweg de helft van die tijd. Voor een patiënt toch wel belangrijk.  Die tijdswinst kunnen we meteen ook investeren in meer onderzoeken.”


Een aangenamer gevoel van ruimte
Bij de aankleding van de scanruimte werd bijzondere aandacht besteed aan de ervaring van licht en ruimte, onder meer met sfeerverlichting, wandposters, een lichthemel en een TV-scherm met animatie. Hierdoor krijgt de patiënt het gevoel in een grotere ruimte te vertoeven. Samen met kortere scantijden maakt dat het onderzoek een stukje aangenamer.
AZ Klina stelt het MRI-toestel maximaal ter beschikking van patiënten. Mensen kunnen er 7 dagen op 7 terecht. Op weekdagen van 5 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts, in het weekend van 8 uur ’s ochtends tot 16 uur.  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *