Nieuwe groepstentoonstelling Kunstplatform Kappa

KAPELLEN – Kunstplatform Kappa organiseert van 4 maart tot 24 april e.k. in ‘t Oud Gemeentehuis EXPOG, Kapellen een nieuwe groepstentoonstelling met als thema ‘Odysseus’. De expositie kan bezocht worden tijdens de weekends van 11 tot 17 uur.

Er staan boeiende vertellingen gepland over de terugkeer van Odysseus, op zondagnamiddagen 5 en 12 maart en 16 en 23 april, telkens om 15 u en gegeven door niemand minder dan Madeleine Nieuwlaat.

10 jaar zwerven: De terugkeer van Odysseus

In de Odyssee beschrijft de Griekse dichter Homeros de reis van de held Odysseus naar huis na de Trojaanse Oorlog en zijn thuiskomst op het eiland Ithaca. Deze tocht duurde 10 jaar en verliep helemaal niet rimpelloos: valstrikken, stormen en schipbreuken, verleidelijke nimfen en gevaarlijke Cyclopen, maar ook een aantal leuke hindernissen kwamen op zijn pad. Toen Odysseus eindelijk op zijn eiland Ithaca aankwam moest hij nog meer hindernissen overwinnen alvorens hij zijn vrouw Penelope terug in zijn armen kon nemen. De avonturen in de Odyssee refereren waarschijnlijk aan een dieperliggende moraal. Het hoofdthema is de zoektocht van Odysseus naar zichzelf, waarbij Penelope symbool staat voor zijn vroegere geluk en geborgenheid. Door de expeditie naar Troje is Odysseus onderdeel geworden van een wereld vol macht, geweld en eigenbelang, ver verwijderd van zichzelf. Tijdens zijn terugreis wordt Odysseus gezuiverd van uiterlijke bindingen zoals rijkdom, macht en vriendschap. Emoties, zoals angst en verlangen, verdwijnen langzaam, waardoor hij rust en zekerheid vindt in de thuiskomst in zichzelf.

Deze groepstentoonstelling presenteert werk dat geïnspireerd is op het verhaal van Odysseus. Sommige exposanten hebben zich laten inspireren door een personage, gebeurtenis of scène uit de Odyssee. Anderen hebben de inspiratie gevonden in de onderliggende moraal van het verhaal: een zoektocht naar zichzelf. De titels van de geëxposeerde werken liegen er niet om: ‘Turbulentie van de zoektocht’, ‘Circle of Life’, ‘Thuiskomen’, ‘Eindelijk samen’, ‘Onweerstaanbaar’, ‘Love boat’, ‘De oneindige kus’, …

Aan de groepstentoonstelling nemen in totaal 42 exposanten deel: om praktische redenen verdeeld over twee groepen. De eerste groep van 4-26 maart; de tweede van 1-24 april. Dit alles onder de leiding van curator Karolien Van de Put.

De exposanten zijn

Berndtson Huguette, Bosch Ignace, Bouwen Dirk, Braem Ivette, Brosens Conny, Cie Vliegend Hert, Claes Mariella, Collet Annick, Couillandre Augusta, Dalving Steven, Daneels Jan, Daneels Marc, De Bruyne Mieke, De Sadelaer Gi, De Vocht Lucy, Gulinck Ingrid, Jacobs Mieke, Janssens Ivan, Kempenaers Peter, Klingenberg Margot, Lemmens Winnie, Maesen Maarten, Maesen Pieter-Jan, Noé Raymond,  Pandelaers Katrien, Quirynen Hugo, Raemaekers Jacques, Rapier Christel, Rillaers Patricia, Roosen Hubert, Ryckaert Brigitte, Schiltz Ann, Van Audenrode Rita, Van de Velde Willy, Van Dorpe Annemie, Van Durme Jeannine, Van Rossom Guy, Vansant Frans, Verdonck Carine, Verheyen Hedwig, Verhoeven Linda en Weynants Suzanne.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *