Nieuwe Clicsfabriek in Wuustwezel zingend officieel geopend

vlnr.  Marc Herremans (To Walk Again), Nancy Van Velthoven (CEO Clics), Mr. Kee Young Park (CEO of Gymworld), Hedwig van Roy (bedrijfsleider),
Cindy Konings (VZW 22Q13), Mr. Byung Hwa Chung (ambassadeur Korea) en  Dieter Wouters (burgemeester Wuustwezel)

Donderdag 2 november nam Clics Toys zijn nieuwe kantoren en productiehal feestelijk in gebruik aan de Kampweg 178 te Wuustwezel. De realisatie van het nieuwe Clics-fabriek ging gepaard met een investering van 5 miljoen euro in 2017. Stichter Hedwig Van Roy en zijn echtgenote Nancy Van Velthoven hadden voor de gelegenheid honderden zakenpartners en leveranciers uitgenodigd. 
Hoe het begon
Het verhaal van dit familiebedrijf begon 17 jaar geleden. Hedwig verkocht zijn succesvolle horecazaak in Brasschaat en kocht het patent van een kliksysteem voor speelgoedblokjes. Het is niet hun eigen uitvinding maar omdat ze er zo hard in geloofden werd het een succesverhaal. Wie had kunnen denken dat het zo’n proporties zou aannemen en toch blijven Hedwig en Nancy daar zo eenvoudig bij. Iedereen kent ze ondertussen, de kleurrijke clics-blokjes, waarmee je de meest uiteenlopende ontwerpen kan bouwen. In 2001 werden de eerste constructieblokjes op de markt gebracht. Sindsdien hebben ruim 500 miljoen kinderen met deze blokjes gespeeld en worden ze in 60 landen verkocht, waaronder de Amerikaanse winkelketens als Walmart en Toys R US. In 2016 werd het magnetisch constructiespeelgoed Magformers aan het assortiment toegevoegd en in 2017 werd Clicformers gelanceerd. Dit laatste is de vernieuwde versie van Clics. “De voorbije jaren kregen we heel wat erkenning voor onze realisaties. Dat blijkt uit de talrijke prijzen die we al gewonnen hebben. Maar dat is niet onze drijfveer. Clics Toys wordt gedreven door een oprecht geloof in de waarde en het belang van educatief speelgoed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom blijven we ook investeren in innovaties en ontwikkeling”, aldus Van Roy. Ze kiezen er ook bewust voor om de productie in België te houden en dat kan alleen door automatisatie. Het bedrijf draait zeven dagen op zeven, 24 uur per dag. ‘s Nachts is er niemand aanwezig en als er eens een machine stilvalt, dan zetten ze die ‘s morgens gewoon weer op. Samen met dochter Joyce en schoonzoon Nick bouwden ze een mooi bedrijf uit goed voor 150 miljoen blokjes per jaar. 
Alles in eigen huis
Niet alleen de blokjes worden in de fabriek in Wuustwezel geproduceerd, maar ook de verpakkingen: emmertjes, boxen en kokers. En omdat het bedrijf de machines heeft, produceert ze ook voor derden. Dankzij de doorgedreven automatisatie is er nog maar weinig handenarbeid. Inpakkers en robots werken er goed samen. Treintjes, volledig gps-gestuurd, rijden af en aan om bakken vol speelgoed op te laden. Mensen komen er alleen nog aan te pas om te controleren en in te pakken. Momenteel zijn er 22 mensen tewerkgesteld maar ze hopen weldra nog een 15-tal mensen aan te werven, vooral technisch geschoold personeel om zo helemaal door te kunnen groeien. Het is vanzelfsprekend dat het grootste deel van de omzet tussen oktober en december wordt gerealiseerd uiteraard door Sinterklaas en de eindejaarsperiode. 
Duurzaam ondernemen
De nieuwe fabriek en kantoren dragen een steentje bij in de strijd tot het verminderen van de CO2-uitstoot. Clics Toys heeft daarvoor de Sanel’s innovatief energiebesparende technologie ‘E-Power’ in de fabriek geïntegreerd. Hierdoor kan het totaal elektriciteitsverbruik met 10,7 % verminderen. 
Meewerkende vennoot
Op de opening was Kee-Young Park, de grote CEO van Gymworld/Magformers, zelf aanwezig. Hedwig  en Kee-Young Park ontmoetten elkaar 2 jaar geleden op een speelgoedbeurs in Seoul. Hij geloofde toen niet in het product. Maar na een nachtje zingen in een karaokebar in Seoul klonk Kee-Young Park ineens helemaal anders. Twee maanden later stond hij in Wuustwezel met een verbeterde versie van de oorspronkelijke Clics. In samenwerking met hun Koreaanse partner Gymworld werd Clicformers-blok ontwikkeld, die nog meer bouwmogelijkheden biedt: stapelen, aanhaken, in een hoek vastzetten, meer leukere accessoires, andere materialen, … “We waren zelfs verbaasd over hoeveel verbeteringen we nog aan het blokje konden aanbrengen”, aldus Van Roy.   
Zangtalent
Kee Young Park noemt Antwerpen zijn ‘second home town’. Hij is trots op hetgeen Hedwig gerealiseerd heeft. Eerst was hij niet overtuigd maar toen hij na hun ontmoeting in België in zijn hotelkamer de doos die hij gekregen had in mekaar zette, was hij des te enthousiaster. Ook van de partij was de Koreaanse ambassadeur in België Byung Hwa Chung. Wuustwezels burgemeester Dieter Wouters herinnert zich nog toen Hedwig voor het eerst op de dienst stedenbouw kwam en in het speelhoekje voor de kinderen lego zag liggen. Sindsdien is er alleen maar clics. “Van Roy is een ondernemer met plannen met een enthousiasme van een kind en dat is niet slecht bedoeld. Net als bij mijn eigen kinderen zie ik lichtjes in zijn ogen, hij heeft veel durf en goesting”, aldus burgemeester Wouters. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe fabriek steunen ze 2 goede doelen. Cindy Konings van VZW22Q13 en Marc Herremans van ‘To Walk Again’ waren zelf aanwezig om hen te bedanken en een woordje uitleg te geven. Als klap op de vuurpijl zorgde zaakvoerder Van Roy nog voor een verrassing. Hij bracht het liedje ‘Welcome to our world’, schitterend deed hij dat.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *