Nieuwe ambulance voor ziekenwagendienst Kalmthout

Ziekenwagen---sleuteloverhandiging-augustus-2014
Het gemeentebestuur van Kalmthout stelde op vrijdag 22 augustus met trots zijn nieuwe hypermoderne ambulance voor van de gemeentelijke ziekenwagendienst. Burgemeester Lukas Jacobs overhandigde de sleutels aan diensthoofd Luc Soetewey. Dit urgentievoertuig is een drieliter V6 Mercedes Sprinter en is uitgerust met de allernieuwste uitrusting voor dringende medische hulpverlening. Er is absolute voorrang gegeven aan de veiligheid van patiënten en personeel. De Kalmthoutse ziekenwagen voert dagelijks meerdere interventies uit.
“Deze ambulance overtreft onze verwachtingen”, zegt Luc Soetewey, diensthoofd van de Kalmthoutse ziekenwagendienst. “De signalisatie van het voertuig biedt heel wat troeven. Doordacht geplaatste flitsers, als onderdeel van een volledige led-signalisatie, maken dat de wagen van ver in het oog springt. Het voertuig heeft ook een speciale vering en het hulpmateriaal is vanaf de buitenzijde snel en overzichtelijk bereikbaar.”
In navolging van enkele andere ziekenwagens werden er meerdere technologische snufjes ingebouwd, waaronder een specifieke gps-installatie. Verder is de ambulance ook uitgerust met een achteruitrijcamera, ABS, ESP en zijwindstabilisatie. “Er werd ook voorzien in een anti-diefstal-systeem”, vult Luc Soetewey aan. “De firma AB-Technics, die het voertuig ombouwde, heeft hiervoor een uniek veiligheidssysteem geïnstalleerd. Tijdens een interventie kan de chauffeur de autosleutel altijd uit het contact halen, terwijl de motor gewoon blijft draaien. ”Buiten een noodzakelijke instructie voor het gebruik van al het nieuwe medische materiaal werd er voor alle ambulanciers voorzien in een doorgedreven rijvaardigheidstraining.
738 interventies in 2013
“De aankoop van het voertuig – een investering van 134.000 euro – kadert in de verdere uitbouw en professionalisering van de gemeentelijke ziekenwagendienst”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “Het gemeentebestuur kiest bewust voor een goede dringende hulpverlening. Gezien de afstand tot AZ Klina in Brasschaat of andere ziekenhuizen is een degelijke eigen ziekenwagendienst een must. De ziekenwagen van Kalmthout werd in 2013 voor 738 dringende interventies opgeroepen. Dat zijn meer dan twee interventies per dag.”
De Kalmthoutse ziekenwagen werkt alleen in opdracht van het Hulpcentrum 112 en doet geen secundair vervoer. Omdat de gemeentelijke ziekenwagendienst hoofdzakelijk een beroep doet op vrijwilligers kunnen kandidaten met voldoende opleiding, bij voorkeur verpleegkundigen, nog steeds contact opnemen met de dienstverantwoordelijke. Voor meer informatie: Gemeentelijke ziekenwagendienst Kalmthout, ziekenwagen@kalmthout.be of bel 0477 22 77 41.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *