Nieuwbouwproject Thilda brengt winkelruimte en flats

Thilda-VOORGEVEL-RECHTS
[Not a valid template]
De plannen voor het nieuwbouwproject Thilda aan de Heidestatiestraat in Heide-Kalmthout zijn rond. Na de zomer starten de werken en komen er 19 appartementen, 8 winkels en 37 ondergrondse parkeerplaatsen.
Villa Thilda was een van de eerste huizen die in Heide werd gebouwd. Nu verdwijnt de villa voor een nieuwbouwproject dat na de zomer van start gaat. Enkele jaren geleden zetten buren een actie op touw om de toekomst van de villa te vrijwaren. Dat lukte niet, omdat het goedgekeurde BPA uit 1997 toelaat om op het terrein van villa Thilda ook een nieuwbouwproject te starten.
“De regelgeving laat renovatie en uitbreiding van de villa inderdaad toe. De lange leegstand veroorzaakte echter onherstelbare schade aan de villa, die dateert uit 1910. De strenge regels in verband met energie en binnenklimaat maken dat verbouwen financieel onhaalbaar is”, laat Jos Dejongh van het gelijknamige bouwbedrijf weten.
“Het gebouw staat trouwens ook niet op de lijst van geklasseerde gebouwen, maar dat neemt niet weg dat we ons voor het ontwerp van de nieuwbouw hebben laten inspireren door de oorspronkelijke villa. Architect Thierry Larose heeft veel uiterlijke kenmerken overgenomen. De nieuwe gevel is als het ware een kopie van de oude villa. Elementen als de raamindelingen, kroonlijsten, balustrades, speklagen en gevelsteen werden tot in detail meegenomen in het nieuwe ontwerp. Op de plaats van villa Thilda komen 19 appartementen, 8 winkelpanden van ongeveer 80 m² met etalages langs de Heidestatiestraat. De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan 37 wagens. De winkelpanden worden te koop aangeboden, wat uitzonderlijk is voor deze locatie. In de Heidestatiestraat zijn de meeste commerciële ruimtes huurpanden. Dit project realiseren betekent drie jaar werkzekerheid voor een veertigtal bouwvakkers”, legt Jos Dejongh uit.  De bouwaannemer is ervan overtuigd dat de nieuwe winkelpanden een opwaardering zullen zijn voor de Heidestatiestraat en het Willy Vandersteenplein.
Burgemeester Lukas Jacobs : “Onlangs was er een workshop van de Kalmthoutse ondernemingsraad waaraan een vijftigtal winkeliers en bedrijfsleiders deelnamen. Samen met de gemeente en de provincie gingen we tijdens die workshop na wat nodig is om de winkelleegstand te vermijden en een actief middenstandsbeleid te voeren. Hieruit bleek dat Kalmthout nog wel nood heeft aan nieuwe winkels, maar dan moet het wel gaan kleine kooppanden. Dit privéproject beantwoordt alvast aan die verwachting”, stelt burgemeester Lukas Jacobs.
Aan de zijde van het Willy Vandersteenplein realiseert Jos Dejongh momenteel ook het project Residentie Sidonia. Hier zijn de bouwwerken al volop aan de gang. Dit project bestaat uit 10 appartementen, 4 winkels een ondergrondse parkeergarage met 21 parkeerplaatsen, 9 gesloten garageboxen en 3 open parkeerplaatsen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder