Nieuwbouw Woonzorgcentrum Sint – Vincentius open in december

In december verhuist het huidige woonzorgcentrum Sint-Vincentius, aan de Dorpstraat in Ekeren, naar het nieuwe gebouw achteraan in de tuin. In het gebouw zijn 76 eenpersoonswoongelegenheden voor zorgafhankelijke ouderen en vanaf 1 januari 2017 zal het Woonzorgcentrum ook beschikken over een centrum voor kortverblijf van 10 woongelegenheden. In de tweede fase wordt het huidige gebouw aan de kant van de Dorpstraat gesloopt en komt er een nieuwbouw waarin het dagcentrum en de assistentiewoningen worden ondergebracht. De voltooiing hiervan is voorzien tegen 2022.
Begin deze eeuw is men beginnen denken aan nieuwe plannen voor het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in het centrum van Ekeren. Vandaag, 16 jaar later krijgt alles vaste vorm en opent het Woonzorgcentrum het eerste deel van haar nieuwbouwproject. Naast een woonzorgcentrum zullen er ook andere diensten ouderenzorg worden aangeboden zoals kortverblijf, dagopvang en assistentiewoningen. De eerste fase van het nieuwbouwproject wordt geopend in december. In dit deel van de nieuwbouw huist het woonzorgcentrum en het centrum voor kortverblijf. De oplevering van de tweede fase van het nieuwbouwproject is voorzien voor 2022 en omvat het dagcentrum en de assistentiewoningen. Het hele project kost ongeveer 11.5 miljoen euro waarvan 7,7 miljoen euro subsidie.
Nieuw woonzorgcentrum
Het nieuwe gebouw, met 76 eenpersoonswoongelegenheden voor zorgafhankelijke ouderen, is onderverdeeld in drie woonkernen. Elke woonkern heeft een open leefruimte waar bewoners samen kunnen eten, tv kijken, een kaartje leggen en waar er activiteiten worden georganiseerd. Dagelijks worden er warme maaltijden gekookt in de centrale keuken. Op de benedenverdieping is een beschermde afdeling voor personen met dementie met specifiek daartoe opgeleide medewerkers. Aangrenzend is er een beschermde tuin. Het nieuwe woonzorgcentrum voorziet bovendien de faciliteiten van een kiné-en ergoruimte, kapel, cafetaria en kapper.
Centrum voor kortverblijf
Vanaf 1 januari zal het Woonzorgcentrum ook beschikken over een centrum voor kortverblijf van 10 woongelegenheden. De kamers maken deel uit van de woonkernen en bieden tijdelijke opvang voor bijvoorbeeld een revalidatie of wanneer de mantelzorger met vakantie is met een maximale verblijfstijd van 3 maanden. Het is nu al mogelijk zich in te schrijven voor een kamer in kortverblijf bij het onthaal van het woonzorgcentrum. Flanders Synergie, een expertisecentrum van de Vlaamse overheid, begeleidt het woonzorgcentrum bij het uittekenen van een nieuwe organisatiestructuur. Om de zorg nog dichter bij de bewoner te brengen zullen er vaste teams van medewerkers worden ingezet rond een groep bewoners. Deze teams zijn multidisciplinair samengesteld met zorgkundigen, verpleegkundigen, kine- en ergotherapeuten, animatoren en schoonmaakmedewerkers. Het nieuwe woonzorgcentrum, en centrum voor kortverblijf, zullen bereikbaar zijn via de Molenaarstraat tot de bouwwerken van de tweede fase aan de Dorpstraat zijn afgerond.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *