Niet 'meer' maar 'beter' blauw in de straat

STABROEK – De jongste weken teisterde een inbraakgolf de Abtsdreef te Stabroek en omliggende straten. Er was zelfs één homejacking. De buurt voelt zich onveilig en daarom bood de plaatselijke afdeling van N-VA aan een informatieavond te organiseren. Een zeventigtal belangstellenden  kwamen daar op af.  Alhoewel de partij beloofde er geen partijpolitieke avond van te maken, lichtte N-VA vooral toe hoe zij het veiligheidsprobleem zou aanpakken. Voorzitter Rik Fransen benadrukte dat er meer blauw op straat moest en dat onder meer politiecommunicatie met de burger moet verbeteren net. N-VA benadrukte ook het belang van een BIN. Een buurtinformatienetwerk zorgt ervoor dat er een netwerk ontstaat in een afgebakende buurt die bij het vaststellen van onregelmatigheden of inbraak onmiddellijk de politie waarschuwt. Die stuurt als het moet een patrouillewagen en verwittigt  direct alle BIN-leden. Na afloop bleven nogal wat bewoners op hun honger zitten. “We zijn teleurgesteld omdat vooral N-VA zijn ding kon doen en heel wat bewoners met hun concrete vragen over veiligheid bleven zitten. We gaan na of we met onze buurt een BIN starten. Binnenkort komen we opnieuw samen maar deze keer zonder politieke partij. Hopelijk wil de wijkagent onze vragen naar preventie en het oprichten van een BIN beantwoorden”, aldus Sandra Jansen, die zelf al twee keer het bezoek kreeg van dieven

Gemeenteraad

Naar aanleiding van de N-VA bijeenkomst gaf hoofdcommissaris Gers een uitzetting in de gemeenteraad van 23 april ll van wat de politiezone Noord inhoud en lichtte hun werking toe, dit alles gestoffeerd in een duidelijke power-point presentatie aangevuld met cijfermateriaal die de vergelijking maakten met andere politiezones. Dit punt was door de voorzitter van de gemeenteraad Alida De Bie op de agenda geplaatst om een duidelijk en correct beeld te krijgen over de werking van Politiezone Noord, dat actief is op grondgebied Stabroek en Kapellen.
Eerst werd de algemene werking van de politiezone toegelicht, zo telt het korps 95 koppen waaronder 20 koppen burgerpersoneel. Continu zijn er twee interventieploegen op pad, wat er mee voor zorgt dat de aanrijtijden kort kunnen gehouden worden. Wat redelijk uniek is, is dat deze politiezone een eigen ‘sporenteam’ heeft dat gemachtigd is om vinger-, voet- en bandenafdrukken te nemen en dit wordt ook consequent toegepast. Aan wijkwerking, uw wijkagent, kon Luc meedelen dat Stabroek 5 wijkagenten telt waaronder er weliswaar twee zijn die ook overlappend werken op Kapels grondgebied, wat erop neerkomt dat er per 4000 inwoners een wijkagent is. Over deze wijkwerking zijn er wel enkele bedenkingen. In een bevraging tussen de bewoners van de politiezone kwam tot uiting dat velen hun wijkagent niet kennen, maar op de vraag of ze hem wilden kennen was het meest voorkomende antwoord ‘ja, als we hem nodig hebben’. Ook bereikbaarheid scoorde niet echt goed, hoewel duidelijk in de uiteenzetting van de commissaris bleek dat de politie in Stabroek te bereiken is op het planton aan het gemeentehuis tijdens de uren dat ook de gemeentelijke diensten open zijn, de permanentie in Kapellen is uitgebreider en ook daar kan de Stabroekse burger steeds terecht. Volgens Gers zal het er vooral op aankomen om de burgers nog beter te informeren over de bereikbaarheid en dit zowel qua permanentie als wijkwerking.

In een tweede deel werden enkele kerncijfers gegeven waarvan de meeste konden getoetst worden met andere politiekorpsen. Jaarlijks krijgt de politiezone Noord ongeveer 6000 oproepen, waarvan er 70% uit Kapellen komen en slechts 30% uit Stabroek. De criminaliteitcijfers voor de politiezone zitten momenteel in een neerwaartse trend, daar waar er in 2009 nog 3000 genoteerd werden daalde dit in 2011 tot 2000. In vergelijking met andere politiekorpsen uit de buurt scoort PZ Noord goed wat inbraken betreft en kunnen we stellen dat we op uitzondering van politiezone Zwijndrecht na een politiezone zijn met relatief weinig inbraken. Verder wist men nog te melden dat iedere Stabroekse burger gemiddeld op jaarbasis 150,70 euro per inwoner bijdraagt aan het politiekorps, daar waar het landelijke gemiddelde op 228 euro mag gerekend worden. Per 623 inwoners telt onze politiezone 1 politieambtenaar.

Luc Gers besloot dan ook zijn uitzetting door te zeggen dat het inderdaad niet enkel een ‘goed nieuws show’ is, maar dat er vooral op communicatie moet ingezet worden en het hier toch wel veilig wonen is, maar dat elke inbraak er inderdaad één teveel is. Ook op de kritiek dat er ‘meer blauw op straat’ zou moeten zijn repliceerde de commissaris dat hij vooral wil ijveren voor ‘beter blauw op straat’.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder