Natuurpunt plant 1.500 meidoorns ter hoogte van het Ertbrandfort

KAPELLEN – Vrijwilligers van Natuurpunt Antwerpen Noord plantten 1.500 meidoorns in de Oude Galgenstraat langs de houten afsluiting die de weg scheidt van het fort. Dit gebeurde in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De uitheemse coniferen maken nu plaats voor deze streekeigen meidoornhaag.

“Hier stonden vroeger coniferen die zo’n 50 jaar geleden door jagers werden geplant om het jachtgebied af te schermen”, zeg Willy Ibens, voorzitter van Natuurpunt Antwerpen Noord. “Coniferen zijn echter geen inheemse bomen en worden vooral gebruikt in tuinen of als haag. Door de droogte van de afgelopen jaren stonden deze bomen onder zware druk en dreigden ze af te sterven. Daarom hebben we besloten om meidoorns aan te planten.”

De meidoorns hebben een specifieke functie als natuurlijke afscherming. “Vroeger werden meidoorns vaak gebruikt in de landbouw als alternatief voor prikkeldraad”, legt Willy uit. “Ook voor militaire doeleinden werden ze ingezet. Deze struiken hebben dus niet alleen een ecologische maar ook een historische waarde.”

Nieuw jachtgebied voor vleermuizen
De jonge aanplant groeit de komende jaren uit tot een nieuw groenscherm tussen de rijbaan en de fortgracht, waar een nieuw jachtgebied ontstaat voor de talrijke vleermuizen. “In het fort van Ertbrand overwinteren heel wat vleermuizen, waaronder enkele zeldzame soorten”, duidt Willy. “De forten zijn vergelijkbaar met natuurlijke grotten, waar vleermuizen vanaf oktober hun schuilplaats zoeken. In maart ontwaken ze en komen sommige, zoals de watervleermuis, hier jagen.

Eerbetoon aan Stijn De Lange
De aanplanting van de meidoorns gebeurde ook ter nagedachtenis van Stijn De Lange, een toegewijde vrijwilliger van Natuurpunt, die zich inzette voor de bescherming van vleermuizen en begin dit jaar onverwacht overleed. “Stijn was onze ‘groene tornado’. Bij zijn overlijden werd een fondsenwervingsactie gehouden, en met die middelen, samen met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed, kunnen we dit project realiseren”, zegt Willy. “Vandaag helpen ook familieleden van Stijn mee met het planten van de meidoorns.”

Verbindingsbos
In onze regio zijn er gelukkig heel wat grote natuur- en bosgebieden. Eén van de grootste gevaren voor de biodiversiteit is dat deze terreinen geïsoleerd dreigen te geraken, waardoor lokaal soorten onherroepelijk uitsterven. Een netwerk van robuuste natuurgebieden en verbindingsgebieden is noodzakelijk om uitwisseling van planten en dieren en het voortbestaan van vele bijzondere soorten te verzekeren.

Als je op een landkaart van de Noord-Antwerpse regio kijkt, zal je merken dat het Ertbrandbos hét natuurknooppunt is tussen de natuur- en bosgebieden van Stabroek, Kapellen, Brasschaat en het Grenspark Kalmthoutse Heide. Natuurpunt kocht enkele jaren geleden het Ertbrandbos en door een gericht bos- en natuurbeheer kunnen we de Kalmthoutse heide als grootste natuurgebied in Vlaanderen verder versterken.

Vleermuizen houden van forten én bossen
Het Fort van Ertbrand is een zeer geschikte plek voor vleermuizen om er te overwinteren. Dat is niet zo verwonderlijk. Verschillende vleermuizensoorten zoals watervleermuis, baardvleermuis en franjestaart houden van de combinatie van een goed winterverblijf en een aantrekkelijk jacht- en leefgebied ’s zomers onder de vorm van een bosrijk landschap. Ook andere soorten zoals bruine en grijze grootoorvleermuis gaan graag op jacht naar insecten in dergelijke gebieden.

Erik Vandewalle

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *