Nathalie en Jelle nemen “La Pipe” over: horecazaak krijgt naam Kabberdoes

De nieuwe uitbaters Jelle en Nathalie


STABROEK – Nathalie Van Hees (31) en Jelle Linhart (39) starten in juni met hun nieuw restaurant in het Hoogeind in Stabroek. Het koppel heeft restaurant La Pipe overgenomen en de horecazaak krijgt de naam “Kabberdoes”. “We willen er terug een eetcafé van maken, zoals voordien”, klinkt het alvast veelbelovend.


Eind 2022 liet chef-kok Olivier Van Camp weten dat hij en zijn vrouw stoppen met restaurant La Pipe. Het duurde enkele maanden vooraleer duidelijk was wie we de nieuwe uitbaters zouden worden. Nathalie Van Hees en Jelle Linhart wonen al 2 jaar in Putte en starten in het pand een nieuw eetcafé: Kabberdoes.


Restaurant in de stad
Om met hun nieuwe horecazaak te beginnen, laten ze wel hun restaurant “Senzelle” in Antwerpen achter. “Na 7 jaar was het tijd om iets nieuw te beginnen”, zegt Jelle. “We zaten met ons restaurant op de Vlaamse Kaai, aan het Zuid, waar ze al jaren bezig zijn met een renovatie. Die blijft maar duren en in combinatie met de corona- en energiecrisis was het tijd voor iets nieuw.”
In de stad moesten Jelle en Nathalie opboksen tegen honderden andere zaken. “En dat is goed gelukt. We hebben op één gestaan op Tripadvisor en dat zorgde ervoor dat we veel toeristen over de vloer kregen.” Toch was dat niet echt de droom van Nathalie en Jelle. “We hadden liever een kleine bistro met mensen uit de buurt die afkomen om snel iets te eten, omdat ze geen zin hadden om te koken. Dat is ook een reden voor deze nieuwe uitdaging”, aldus Nathalie.
La Pipe
2 jaar geleden verhuisde het koppel van Antwerpen naar Putte. Jelle: “Tijdens corona zaten we enkel met een dakterras. We wilden iets landelijker gaan wonen, met een tuin, zo zijn we hier beland.” Jelle is afkomstig uit Westmalle en Nathalie van iets dichter, Kalmthout, maar toch dacht ze nooit aan Stabroek: “Maar toen we hier meer en meer buitenkwamen, en het Moretusbos ontdekten, was ik verkocht.”
Een andere locatie die ze snel hadden ontdekt, was La Pipe. “We zijn hier eens komen eten toen Olivier nog de eigenaar was”, zegt Nathalie. “We vonden het echt een gezellig restaurant. De tuin trekt ons ontzettend aan en het is een heel schattig gebouw. Je kan hier een café en een eetgelegenheid combineren, zonder in elkaars weg te staan. We waren toen al geïnteresseerd om deze zaak ooit over te nemen en enkele maanden later was het zover.”

Nathalie en Jelle


Kabberdoes
Ook de naam La Pipe is veranderd. Nathalie: “Ik dacht aan het woord “Kabberdoesjke”. Dat is een oud gezegde uit de tijd van Napoleon en staat voor herberg. De officiële Nederlandstalige benaming is Kabberdoes en zo zijn we op die naam gekomen.”
Ondanks dat La Pipe in de tijd van Olivier een restaurant was, zal de nieuwe zaak opnieuw een eetcafé worden. “We willen het opnieuw gemoedelijker en laagdrempelig maken”, aldus Jelle. “Je kan hier altijd iets komen drinken of eten. In de stad hebben we veel vaste klanten gehad en dat willen we hier ook creëren.” En dat doet de buurt terugdenken aan de tijd dat Tijs Van Langehove de eigenaar van La Pipe was. “Als we tegen de mensen zeggen welke richting we willen uitgaan met de zaak, dan beginnen ze altijd over Tijs”, zegt Nathalie. “Ik heb die man nog nooit ontmoet, maar door alle verhalen over zijn periode in La Pipe heb ik het gevoel dat ik hem ken. Het is alleszins de bedoeling om er terug een horecazaak van te maken zoals hij het hier heeft gedaan.”


De eerste stap om terug dezelfde richting uit te gaan, is alvast gezet. Jelle: “Ik heb ook al met wielerclubs gesproken die hier vroeger blijkbaar elk weekend iets kwamen drinken. Ik heb hen onmiddellijk gezegd dat ze opnieuw welkom zijn voor een Duveltje en om iets te eten na hun rit.”
En dan nog de rolverdeling. “Ik sta in de zaal en Jelle in de keuken”, aldus Nathalie. “Al zal het wel een andere beleving zijn dan in Antwerpen. Daar konden we 30 klanten ontvangen, hier meer dan het dubbele. Dus ik zal ook hulp krijgen van flexijobbers en jobstudenten.” Jelle, die op 3 hotelscholen heeft gezeten, krijgt ook hulp van een souschef. “Ik heb via het instroomproject van Seppe Nobels een jonge gast aangenomen waar ik alle vertrouwen in heb. In de keuken zal ook alles vers zijn.”

Kabberdoes opent op woensdag 7 juni. Het eetcafé is open van woensdag tot zondag, van 11u tot 23u.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Napoleons benaming ´kabberdoes´ komt van zijn ´cabaret douze´ waarmee niet de gewone herbergen maar wel de herbergen van verdacht allooi (denk aan meisjes van lichte zeden) aangeduid werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *