N-VA en STERK 2940 ondertekenen bestuursakkoord in Stabroek: “Landelijk dorp met vizier op de toekomst”

De ploeg van N-VA en STERK 2940

STABROEK – Op donderdag 15 mei hebben meerderheidspartijen N-VA en STERK 2940 in Stabroek een bestuursakkoord ondertekend. In café De Klok gaven ze meer toelichting over de uitdagingen waar de gemeente de komende jaren voor staat. Zo komt er een bouwcode, mobiliteitsplan en meer burgerparticipatie. Maar er zijn ook plannen voor een nieuw cultuurcentrum aan site Moorland.

“We zijn zeer blij dat we hier vandaag het bestuursakkoord kunnen ondertekenen”, zegt STERK 2940-voorzitter Danny Bresseleers. “Nadat de bevoegdheden waren verdeeld, heeft iedereen voor zijn of haar bevoegdheid een voorstel uitgeschreven. Die zijn nadien uitgewisseld met elkaar en na meerdere vergaderingen zijn we tot een evenwichtig akkoord gekomen.”

De twee coalitiepartijen zijn duidelijk allebei tevreden over het zeer uitgebreide akkoord dat ze samen tot stand hebben gebracht. “We hebben een bestuursakkoord samengesteld over de acute problemen binnen onze gemeente, zowel op korte als op lange termijn”, zegt Matthias Van Herel, de lokale voorzitter van N-VA.

Burgemeester Herman Jongenelen is alvast trots op de ploeg die hij achter zich heeft staan. “We hebben er een lange tijd over gedaan om tot dit bestuursakkoord te komen, maar dat maakt dat dit een degelijk akkoord is waar we allemaal achter staan. Nu gaan we er vollenbak voor gaan, en het is leuk om dan zo’n ploeg met ervaring en motivatie te hebben.”

Voorzitters Matthias Van Harel (links) en Danny Bresseleers (rechts) ondertekenen het akkoord, met rondom hen het schepencollege.

Bouwcode, mobiliteitsplan en wijkbudgetten

In dat uitgebreide bestuursakkoord zijn er vooral drie grote prioriteiten. Binnen een nieuwe ruimtelijke toekomstvisie komt er een bouwcode. Die code moet rekening houden met het landelijke karakter, kwaliteit en duurzaamheid bij nieuwe plannen van projectontwikkelaars.

Ook het jarenlange en aanslepende mobiliteitsprobleem staat hoog op de prioriteitenlijst. Hoewel de N111 (Dorpsstraat/Laageind/Hoogeind) tot de Vlaamse overheid behoort, wil Stabroek toch enige maatregelen nemen. “In onze mobiliteitsraad willen buurtbewoners een sterke stem geven en kunnen we in gesprek gaan met experten”, zegt mobiliteitsschepen Sarah Demartelaere (N-VA). Er komt ook een sterk mobiliteitsplan voor veiliger verkeer, meer fietspaden en rustige woonwijken.

Een derde uitdaging: burgerparticipatie. “Zo zullen we onder meer de wijkbudgetten invoeren. We delen de gemeente in in verschillende wijken. Zij krijgen dan een budget dat ze kunnen wijden aan groenvoorziening, gemeenschapsplein of andere leuke zaken”, zegt schepen Liesbeth Bardyn (STERK 2940). Daarnaast krijgen ook adviesraden een belangrijkere rol, ijvert de gemeente naar een betere dienstverlening met meer aangepaste openingsuren en betere telefonische bereikbaarheid.

Maar het bestuursakkoord bevat nog meerdere plannen. Er is ook extra aandacht voor waterbeheer en afval, en de gemeente zet het sociaal beleid voor alle generaties voort, met ook extra aandacht voor sociale woningen en renovatie van oudere gebouwen.

Nieuw cultuurcentrum aan Moorland

De voorbije jaren is er stevig geïnvesteerd in wegenwerken, maar ook in het bouwen van bijvoorbeeld een nieuwe voetbalkantine en Het Schoem. Voor de komende legislatuur staat in het bestuursakkoord de mogelijke komst van een nieuw cultuurcentrum op de Moorland-site. Met de nadruk op ‘mogelijk’.

“We hebben een meerjarenplanning opgemaakt voor de grote projecten binnen deze legislatuur”, zegt schepen van Financiën, Kim Dorikens (STERK 2940). “Uiteraard moeten die projecten financieel haalbaar zijn, dus zullen we verschillende projecten moeten faseren over meerdere jaren. Die concrete puzzel moet nog gelegd worden.”

Het is dan ook een van de uitdagingen van het bestuur om als gemeente financieel gezond te blijven. “De vorige legislatuur was de legislatuur van het bouwen. Dit wordt de legislatuur van de renovatie”, zegt Bardyn. “We gaan kijken naar de verschillende gemeentegebouwen die we ter beschikking hebben en waar er nood is aan renovatie.” In kasteel Ravenhof is op dit moment een grote renovatie aan de gang. Ook voor dienstencentrum ’t Kalf in Putte wordt bekeken wat er kan veranderen.

Maar dus ook de site Moorland behoort tot het patrimonium van Stabroek. “Beide partijen zijn het eens dat we de site rond Moorland dringend moeten aanpakken. Ook het gemeentehuis behoort daarbij, dat we nog toegankelijker moeten maken voor de inwoners”, aldus burgemeester Jongenelen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

5 reacties

  1. over de NX geen woord , ik woon in de dorpstraat en om 6u smorgens begint het lawaai van tractors en vrachtverkeer waar is het belijd er woord al jaren over gepraat en er komt niets van we over fietspaden die er genoeg zijn

  2. en meer openbaar vervoer of zoals in andere gemeente een handycarr zodat je met rolstoel of scootmobiel op bestemming kunt geraken

  3. De aller grootste wens van alle Stabroekenaars is de aanpak van het mobiliteitdprobleem (Laageind – Dorpstraat- Hoogeind). Er is nergens meer nood aan dan een oplossing voor dit immense probleem dat al jaren zovele mensen in onze gemeente frustreert.
    Als dit na zovele jaren aangepakt zou kunnen worden kan men pas spreken van een geslaagd bestuursakkoord.

  4. en hebben de partijen ook vergaderd voor de drukte te verminderen. op de Antwerpse Steenweg in Hoevenen want daar word precies niet veel voor gedaan zo te lezen spreekt men wel weer over bouwen van sociale woningen straks is het geen polder dorp meer alleen nog wat drukker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *