Milieuvereniging Climaxi neemt bloedstalen af en laat ze onderzoeken op PFAS

STABROEK – In heel wat Vlaamse gemeentes neemt milieuvereniging Climaxi en plaatselijke comités bloedstalen af van wie dag wil. De stalen worden onderzocht op PFAS. Op woensdag 28 juni gebeurt dat in zaal De Rosmolen tussen 17u en 21u.

“We zien dikwijls dat mensen zelf een bloedstaal laten nemen om na te gaan hoe het met hun gezondheid zit”, zegt Katrin Van den Troost van Climaxi. “Het Departement Zorg organiseert nu zelf een massaal bloedonderzoek rond 3M in Antwerpen maar lijkt gekant tegen onderzoeken in de rest van Vlaanderen. Op basis daarvan staan veel lokale besturen weigerachtig tegenover het idee om dit zelf te doen of analyses te betalen. Met deze actie willen wij de overheden overhalen om een ander standpunt in te nemen. Wij vinden dat iedereen recht heeft om te weten hoe het met zijn bloedwaarden zit. Bovendien stimuleert een onderzoek de mensen om ernstig rekening te houden met de no regret-maatregelen.”

Lynn Driesen van de plaatselijke afdeling van PVDA ondersteunt de actie van Climaxi. “We proberen in Stabroek zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren om deel te nemen aan dit initiatief van Climaxi. De bloedafname is niet gratis, maar kost zestig euro. Dat is de officiële laboprijs. Climaxi verzamelt een solidariteitsfonds om tussen te komen voor wie het moeilijk heeft om die financiële kost te dragen.”

Katrin Van den Troost van Climaxi: “Met dit onderzoek willen we de overheid aansporen om een groter onderzoek te beginnen. In elke deelnemende gemeente hopen we op een 20 tot 30 bloedafnames. Dat we Stabroek hebben opgenomen is geen toeval. Indaver grenst aan Stabroek en de uitstoot via hun schouwen beïnvloedt sterk de luchtkwaliteit.”

 Stabroeks burgemeester Rik Frans is niet op de hoogte van de plannen van de vzw Climaxi. “Als gemeente kijken we voorlopig toe. Met zo’n bloedonderzoek kan je enkel bepalen of je al dan niet PFAS in je in bloed hebt. Het zegt niets over mogelijke ziektes. Daarom kijken we uit naar initiatieven van de hogere overheid. Het is volgens mij ook belangrijk, dat zo’n bloedonderzoek kadert in een groter geheel en dat mis ik op dit moment nog in de actie van de vzw Climaxi. Het is voor de gemeente ook financieel niet haalbaar om voor elke inwoner 60 euro neer te tellen voor zo’n onderzoek.”

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder