Meer dan 10.000 bezoekers op de teller voor Loopgravenpad in Mastenbos

-loopgravenpad
Tijdens de Week van het Bos afgelopen najaar is het Loopgravenpad in het Mastenbos (Kapellen) officieel geopend. En sindsdien kent het een groot succes. Al meer dan 10.000 bezoekers staan op de teller. Ondertussen zijn ook een aantal werken uitgevoerd: de aanleg van een parking en een oversteekplaats over de drukke gewestweg.
Veiliger op weg
De N122 doorkruist het Mastenbos en kan behoorlijk druk zijn. Een bezoek aan het Loopgravenpad is zeer populair en daarom waren een aantal infrastructurele werken broodnodig, namelijk de aanleg van een veilige oversteekplaats voor voetgangers en een parking aan het Loopgravenpad. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft deze ingrepen ondertussen afgerond in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos.
De kaap van 10.000
Op een half jaar tijd brachten meer dan 10.000 mensen een bezoek aan het Loopgravenpad. Tal van groepen als klassen uit het lager en secundair onderwijs, wandel- en seniorenverenigingen vonden al hun weg naar de verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog.
Zo is het Mastenbos in Kapellen niet alleen natuur ten top, je kunt er ook heel wat cultuur en geschiedenis opsnuiven. De groene pracht herbergt tientallen Duitse bunkers uit de Groote Oorlog met een onderkomen voor vleermuizen tijdens de winter én maar liefst 4,8 km unieke loopgraven uit de periode 1914-1918. Of: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen.
Gezien de grote vraag naar informatie over het Mastenbos en de verschillende wandelmogelijkheden zal er binnenkort een nieuwe folder uitkomen. Ondertussen is de brochure van de Dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen opnieuw gedrukt.
Zelf de loopgraven ontdekken?
Groepen kunnen voor een bezoek van 1,5 tot 2 uur een gespecialiseerde gids boeken. Voor scholen is er ook een begeleidend educatief pakket met achtergrondinformatie. Reserveren kan via grooteoorlog@kapellen.be. Vermeld daarbij zeker of je een gids wenst en om welke groep het gaat.
Je kunt het Loopgravenpad ook alleen bezoeken. Bij de opvallendste overblijfselen uit de oorlog is een ruim aanbod aan info op de borden voorzien.
Verschillende partners werkten mee aan de realisatie van het Loopgravenpad: het Agentschap voor Natuur en Bos, de dienst erfgoed van de Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, de gemeente Kapellen, de natuurgidsen en de heemkundige kring van Kapellen, het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Meer info over het Loopgravenpad vind je hier: www.natuurenbos.be/loopgravenpad.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *