Maand lang naar het werk met ander vervoermiddel


KAPELLEN – Dankzij De Pendelproeverij kunnen 122 inwoners uit Kapellen een maand lang gratis proeven van een vloot (elektrische) fietsen, met daarbovenop proefabonnementen voor openbaar vervoer en/of deelfietssystemen. De geregistreerde deelnemers konden de voorbije dagen hun fiets oppikken op het Marktplein.


Het doel van de Pendelproeverij is om inwoners uit de Antwerpse Vervoerregio te laten kennismaken met duurzame vervoersopties en zo de voordelen te laten ontdekken van een file- en stressvrij vervoersalternatief. Meer dan 120 inwoners schreven zich in en zullen de komende vier weken hun auto inruilen voor een actiever en duurzamer pendeltraject naar het werk. De Pendelproeverij is een initiatief van Lantis, de beheersmaatschappij die Antwerpse mobiliteitsprojecten zoals de Oosterweelverbinding realiseert.


Aanbod
“Op het menu van De Pendelproeverij staan 75 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, 10 plooifietsen, 10 stadsfietsen en 5 elektrische bakfietsen. In primeur worden in Kapellen dit jaar ook 10 elektrische longtails (met een extra lang frame) uitgeleend, voor pendelaars met kinderen”, legt Nele Muys, beleidsadviseur Modal Shift bij Lantis uit. “Daarnaast zijn er proefabonnementen van De Lijn, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de nieuwe P+R-gebouwen beschikbaar. Ook combinaties van bijvoorbeeld een fiets- en proefabonnement behoren tot de mogelijkheden.”

Het principe is eenvoudig: gemeentebesturen melden zich aan, inwoners schrijven zich in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd op een van de drie vooraf bepaalde momenten en locaties in de gemeente. Na vier weken testen, brengen inwoners het materiaal terug. Voor wie twijfelt of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets de beste oplossing is, vormt dit de ideale test. “De Pendelproeverij is niet alleen een uitstekende manier om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, maar ook om de veiligheid op de weg te verbeteren”, voegt Nele Muys toe. “Tijdens de ophaalmomenten kunnen onze pendelproevers hun gekozen fiets uittesten op een verkeersvrij parcours van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Gediplomeerde VSV-lesgevers geven er tips en tricks mee zodat elke deelnemer veilig de weg op kan.”


Gratis
Zowel voor de gemeentebesturen als de deelnemers is het initiatief kosteloos, zonder
aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet enkel twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en 6 maanden erna. Nele Muys: “Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen.”
Het initiatief kadert in een grotere ambitie. Tegen 2030 moet minstens 50% van alle verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoerregio via duurzame transportmodi gebeuren. Daarom zet Lantis niet alleen in op de realisatie van nieuwe infrastructuur, zoals fietspaden en park and rides, maar investeert het ook in elektrische deelfietsen en projecten die gedragsverandering stimuleren zoals De Pendelproeverij.

Ramses Zeulevoet (39) kwam zijn speedpedelec ophalen. “Een prachtig initiatief. Nu krijg ik de kans om een speedpedelec uit te testen voor een maand. Ik weet nu al dat het gaat meevallen en alhoewel ik nog moet wennen aan zo’n nieuwe fiets ben ik nu al overtuigd om nadien over te stappen”, legt hij uit. Hij motiveert ook: “Ik werk in Berchem en pendel nu al dagelijks met mijn e-bike naar het werk. De fietsostrade zorgt dan ook voor een goede verbinding met de metropool. Ik fiets dus dagelijks twee keer ongeveer drie kwartier. Nu hoop ik zowel ’s morgens als ’s avonds tien minuten sneller te zijn.”

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *